Інвестори втратили в 2011 році на світовому фондовому ринку 6,3 трлн доларів

Поділитися
© weirdasia.ru
Суму в 6,3 трлн доларів склали в 2011 році втрати інвесторів на світовому фондовому ринку. При цьому сукупна капіталізація світового бізнесу впала за рік на 12,1%, і скоротилася до 45,7 трлн доларів. Такі підрахунки були оприлюднені в суботу, 31 грудня, фахівцями агентства «Блумберг».

Тим самим 2011 став одним з найдраматичніших для світової економіки, коли в ній ще збереглися деструктивні тенденції, що виникли з початком у 2008 році глобальної фінансової кризи, і при цьому поглибилася нова важка криза заборгованості країн зони євро, відзначається у звіті агентства.

За підсумками торгів у 2011 році Лондонська біржа втратила 5,55% від свого головного індексу, Франкфуртська - 14,69%, Паризька - 16,95%, Міланська - 25,20%, Мадридська - 13,11%, Брюссельська - 11, 87%, Амстердамська - 11,87%

Швейцарська Цюріхська фондова біржа, що не входить до зони Євросоюзу, втратила за результатами 2011 року 7,77% від сукупної вартості акцій.

Великі збитки зафіксували і азіатські фондові біржі. Так, головний індекс Токійської біржі впав за рік на 17,3%, головні індекси фондових бірж Гонконгу і Шанхаю відповідно втратили 20% і 22%.

На цьому тлі абсолютним лідером виглядає Нью-йоркська фондова біржа, головний індекс якої - Dow Jones - додав за рік 5,53 проц. Однак основний індекс альтернативної високотехнологічної нью-йоркської біржі Nasdaq втратив за рік 1,8%.

При цьому набільших втрат у році, що минає, понесли інвестори, які мали на своїх руках акції та цінні папери банків. А найбільший прибуток отримали ті, хто в основу своєї стратегії на 2011 рік поклав енергетичний сектор - акції нафтових компаній стали за підсумками року лідерами зростання світового фондового ринку.

Це було забезпечено в першу чергу значним ростом цін на нафту. Так, за останні 12 місяців ціни на нафту на Лондонській біржі збільшилися на 13%, на Нью-йоркській - на 9%.

Як вважає більшість фахівців, тенденція до зростання нафтових цін збережеться і в наступному 2012 році. Так, згідно з оцінкою газети «Інтернешнл геральд тріб'юн», середня ціна бареля техаської світлої нафти складе в наступному році 120 доларів за барель.

Настільки високий рівень цін, на думку експертів видання, буде забезпечений збереженням геополітичної напруженості в ряді ключових нафтовидобувних регіонів світу і, в першу чергу, в Перській затоці і в Ірані.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі