Іспанія готова вижити в зоні євро без допомоги Євросоюзу

Поділитися
Уряд Іспанії не має наміру брати допомогу у Європейського Центрального банку, щоб фінансувати дефіцит свого бюджету. Покрити нестачу коштів має намір за рахунок додаткових податкових зборів і скорочення держсубсидій в енергетиці.

Іспанія не планує просити допомогу у країн зони євро для фінансування дефіциту свого бюджету, незважаючи на різке зростання обсягу держборгу - до 804 млрд євро. В уряді країни намагаються закрити пролом за рахунок додаткових податкових зборів і скорочення держсубсидій в енергетиці. Разом з тим відмова від формальної процедури означає і те, що Європейський Центробанк як мінімум до наступного саміту лідерів ЄС не зможе приступити до викупівлі іспанських держоблігацій на вторинному ринку.

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос на зустрічі Єврогрупи в Нікосії заявив, що «дефіцит іспанського бюджету на цей рік не перевищить планового рівня (6,3%), і це не вимагає додаткових скорочень держвидатків і допомоги ззовні». За минулий рік уряд Маріано Рахоя вже затвердив заходи з урізання видатків бюджету, в тому числі на освіту та охорону здоров'я, а також зайнятість у держсекторі, більш ніж на 100 млрд євро, проте дефіцит бюджету по першому півріччю виявився істотно вище планового - 9, 2% ВВП. У грошовому вираженні держборг країни у липні зріс до 804 млрд євро, що еквівалентно 75,9% ВВП (за підсумками першого кварталу він становив 774 млрд, або 72% ВВП).

Поповнювати бюджет планується за рахунок збільшення податків - так, у п'ятницю було оприлюднено рішення про введення 6-відсоткового податку на виробництво електроенергії, а також підвищенні паливних зборів, окрім цього будуть скорочені субсидії на альтернативні джерела енергії. За останні роки так званий тарифний дефіцит (різниця між фактичною вартістю виробництва електроенергії і ціною, яку платить покупець) в Іспанії склав 24 млрд євро, його уряд і планує «відіграти» для скорочення дефіциту бюджету.

Крім цього міністр економіки анонсував нову програму структурних реформ, спрямовану на стимулювання економічного зростання. Незважаючи на заперечення паном де Гіндосом зв'язку реформ і умов, при яких ЄЦБ зможе почати викуп іспанських держоблігацій, експерти схильні вважати, що нова програма - це крок на шляху до надання Іспанії невеликий кредитної лінії через Європейський механізм фінансової стабільності (ESM), що дозволило б ESM купувати іспанські держоблігації на первинних аукціонах, а ЄЦБ, у свою чергу, проводити інтервенції на вторинному борговому ринку.

Для отримання додаткового траншу Іспанії необхідно жорстко дотримуватися бюджетних орієнтирів, і чим більша сума потенційної фіндопомоги, тим суворіші умови її надання. Однак, як заявив міністр фінансів Франції П'єр Московічі, «ніхто і не пропонує Іспанії просити про масштабну програму фіндопомоги, як у випадку Ірландії чи Португалії, це навіть не обговорювалося».

Програма реформ в Іспанії повинна бути опублікована 28 вересня. У той же день незалежні аудитори представлять заключну думку станом іспанського банківського сектора, для порятунку якого лідери зони євро пообіцяли виділити до 100 млрд євро, а рішення про нову кредитну лінію, як очікується, може бути прийнято на саміті глав ЄС 18-19 жовтня. !zn

Читайте також:

Євросоюз погодився фінансово допомогти Іспанії

Іспанія слідом за Грецією попросила у ЄС кредит для порятунку економіки від краху

Агентство Fitch обвалило рейтинг Іспанії відразу на три пункти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі