Іспанія офіційно звернулася по фінансову допомогу до ЄС

Поділитися
© European Union 2012 EP / Pietro Naj-Oleari
Від сьогодні Іспанія стає цілком офіційно новим «партнером» Греції, Ірландії та Португалії серед країн, що звернулися по фінансову допомогу.

Уряд Іспанії в понеділок, 25 червня, направив у Брюссель офіційний запит про надання термінової фінансової допомоги, яка необхідна для рекапіталізації банківської системи країни.

При цьому у "заявці на кредит" не вказується точна сума, необхідна на порятунок фінсектору Іспанії. Тим не менш, за словами інсайдерів, мова може йти про 100 млрд євро.

Пізніше сьогодні міністр економіки Іспанії Луїс де Гуіндос повинен виступити з промовою, присвяченою антикризовим заходам проблемної держави. На порядку денному стоять питання скорочення дефіциту бюджету одночасно з порятунком банківської системи Іспанії.

Крім того, голова уряду Іспанії Маріано Рахой повинен виступити перед профспілкою працівників CEOE. Крім загальної інформації від Рахо також чекають коментарів щодо подолання поточних економічних труднощів країни.

Европа через кризу скоротила допомогу найбіднішим країнам

В цей же день Мадрид може підписати з ЄС меморандум про виділення допомоги іспанським банкам. За оцінками аудиторів, на рекапіталізацію кредитних організацій країни потрібно від 60 до 70 млрд євро. За оцінками іспанського уряду, ставка за кредитом від європейських "рятувальників" складе близько 3-4% річних.

Раніше повідомлялося, що Мадрид оприлюднить запит на надання антикризової допомоги 9 липня ц.р. Напередодні дві незалежні компанії повідомили, що іспанським банкам знадобиться 51-62 млрд євро. Однак серед інвесторів зростають сумніви щодо того, що навіть 100 млрд євро, виділених ЄС, буде достатньо для порятунку фінансового сектору Іспанії.

Зазначимо, що Іспанія стала вже четвертою державою Євросоюзу, хто звернувся по міжнародну допомогу.

Нагадаємо, авторитетне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Іспанії відразу на три щаблі - з А до ВВВ з негативним прогнозом. Цей крок означає, що найближчим часом рейтинг країни може бути знижений ще значніше. Оголошуючи про своє рішення 7 червня, експерти Fitch пояснили його поганою ситуацією з бюджетом Мадрида, а також кризою в іспанському банківському секторі. !zn

Читайте також:

МВФ не планує надавати фінансову допомогу Іспанії, заявила Лагард

ООН назвала кризу єврозони основною загрозою для світової економіки

Найбіднішою країною Євросоюзу стала Болгарія, найбагатшою - Люксембург

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі