Дослідження IFC: Сума хабарів в Україні сягає 10% доходів підприємств

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Проведена урядом дерегуляційна реформа не викликала реального покращення умов для бізнесу, кількість перевірок залишається незмінною, а сума хабарів сягає 10% доходів підприємств, кількість суб'єктів малого бізнесу за рік знизилася більш ніж на чверть. Про це заявили у Міжнародній фінансовій корпорації (IFC), подавши вчора результати дослідження, присвяченого інвестиційному клімату в Україні.

У IFC зазначають, що за останні два роки в Україні посилилася корупція і підвищилися рейдерські ризики. Частка підприємців, що використовують неофіційні способи вирішення питань у держорганах, зросла з 35% до 46%, тоді як тих, хто дарують подарунки урядовцям - з 20% до 25%. Середня частина доходу бізнесу, витрачена на підкуп чиновників, за два роки зросла з 6% до 10%.

"Це демонструє, що реального покращення роботи бізнесу у країні не спостерігається. Тиск органів влади на бізнес став лише дужчим", - зазначив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осавалюк виданню «Коммерсант-Украина».

Значно менший прогрес відзначається у сфері держконтролю. Кількість підприємств, охоплених перевірками, за два роки знизилася вкрай мало - з 75% до 74%, а термін проведення перевірок і зовсім не змінився - 14 днів. Втім, частота перевірок поступово знижується. Якщо в 2008 році на підприємстві проходило в середньому 5,5 перевірок, то в минулому році - 4,5. Невеликий прогрес відзначено у технічному регулюванні. Незважаючи на те що в низці галузей частка підприємств, чия продукція або послуги регулюються техстандартами, стала знижуватися, отримати дозволи стало складніше. У 2008 році 77% дозволів отримано за термін менше трьох тижнів, у минулому році - 61%. Ще 28% підприємців витрачають на отриманні сертифікацій до двох місяців, хоча раніше їх було лише 13%.

Найбільший прогрес було відзначено в дозвільній системі. Якщо в 2010 році (під час попереднього опитування) 57% респондентів хоч раз за рік отримували документ дозвільного характеру, то в 2010 році їх частка знизилася до 32%. Час отримання дозволів знизився з 54 до 48 днів для підприємств, з 44 до 36 днів - для підприємців.

"Прогрес у дозвільній системі - це єдиний безумовний позитив, визнаний бізнесом", - зазначає керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осавалюк.

"Практично всі висновки дослідження збігаються з відчуттями наших членів: незважаючи на зниження кількості ліцензій, отримати їх стало складніше, кількість перевірок не зменшується, а рівень корупції зростає. При цьому зміни у законодавстві, спрямовані на дерегуляцію, часто не виконуються, а іноді робота відомств і зовсім суперечить законам, як це сталося з забороною включення до податкової декларації збитків минулих років", - вважає директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.

Погіршення бізнес-середовища вже відбилося на кількості працюючих підприємців. Якщо за підсумками 2009 року Держcтат зафіксував 6,45 млн суб'єктів малого підприємництва в Україні, то до кінця минулого року їх залишалося лише 4,96 млн.

Дослідження IFC ґрунтується на опитуванні власників і керівників 1636 компаній, а також 415 приватних підприємців.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі