Червневі дощі знищили в деяких областях України до 20% овочів і ягід

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Збитки виробників овочів і ягід від червневої негоди оцінюються у 270-300 млн грн. Через постійні дощі псується якість ягід - вони стають водянистими і несмачними.

Зливи і грози знищили понад 15 тис. га овочів і плодово-ягідної продукції в найбільш постраждалих регіонах України: Закарпатській, Донецькій, Луганській та Одеській областях. Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як наголошується в повідомленні, основні регіони, які вирощують плодоовочеву продукцію в Україні, від негоди суттєво не постраждали. В цілому по країні станом на 13 червня втрати виробників овочів незначні і складають в середньому 5-6%. Найбільше постраждали виробники Закарпатської, Донецької, Луганської та Одеської областей. У цих регіонах знищено до 20% овочів і плодово-ягідної продукції - то більше 15 тис. га (загальна площа під овочами в цих регіонах становить більше 73 тис. га).

Фінансові втрати виробників УКАБ оцінює у 270-300 млн грн.

«Найбільшою проблемою став град, оскільки українські виробники плодоовочевої продукції на сьогодні практично не мають можливості захиститися від цієї негоди. На сьогодні тільки деякі компанії мають градозахисні сітки. Якщо говорити про конкретні товарні групи, наприклад, «борщовий набір» та інші овочі, то град може побити тільки верхню частину рослини, виходячи з цього, вегетація як мінімум припиняється, і така продукція як капуста однозначно втратить товарний вигляд», - зазначив фахівець експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк.

Крім того, через негоду виробники не мають можливості регулярно збирати урожай ягідної продукції: суниці, малини, смородини, порічок тощо. Це викликає цінові коливання на ринках, а через часті дощі псується якість ягід: вони стають водянистими і несмачними, а частина врожаю залишається в полі. !zn

Читайте також:

За тиждень новорічних свят українці з'їдять 40-денну норму м'яса

Українці на Новий рік викинуть на сміття продуктів на 470 млн грн

Гідрометцентр оголосив штормове попередження на перший матчевий день Євро-2012 в Україні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі