Через "Північний потік" Україна втратила 15% прибутку від транзиту газу

Поділитися
© umm4.com
Прем'єр-міністр у черговий раз поскаржився, цього разу - в інтерв'ю німецькій газеті - на труднощі України у "газових" відносинах з Росією і "Газпромом".

Запуск Росією газопроводу "Північний потік" позбавив Україну 15% прибутку від транзиту газу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt.

"Через новий "Північний потік" ми втратили приблизно 15% від попередньої виручки", - сказав він.

Прем'єр також вкотре зазначив, що вважає несправедливим, те, що Україна платить Росії за газ удвічі більше, ніж Німеччина.

Раніше топ-менеджмент "Газпрому" заявляв, що вартість транзиту газу по «Північному потоку» нижча, ніж по українській ГТС.

Оцінити вплив «Північного потоку» на Україну можна буде не раніше 2015 року

Нагадаємо, раніше Азаров уже заявляв, що Україні дешевше купувати газ у Німеччині, ніж безпосередньо у "Газпрому". В рамках цих заяв на початку травня "Нафтогаз" повідомив, що підписав з німецькою RWE рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу. Угода зокрема створює юридичні підстави для можливого постачання природного газу НАКу з боку RWEST і, разом з тим, не містить зобов'язань сторін з обов'язкового здійснення купівлі або продажу енергоресурсу.

Як повідомлялося раніше, Україна в I кварталі 2012 року скоротила імпорт російського газу більш ніж у два рази.

За даними Держстату, у 2011 році Україна збільшила імпорт природного газу на 22,4% (на 8 млрд 208,448 млн куб. м) в порівнянні з 2010 роком - до 44 млрд 801,404 млн куб. м. У вартісному виразі імпорт газу в минулому році зріс на 49,5% (на $4 млрд 653,088 млн куб. м) - до $14 млрд 46,028 млн.

Імпорт російського газу в 2011 році склав 40 млрд 1,747 млн куб. м ($12 млрд 361,172 млн), середньоазіатського - 4 млрд 799,657 млн куб. м ($1 млрд 684,856 млн).

У 2011 році, окрім «Нафтогазу України», природний газ у країну імпортували хімічні підприємства Фірташа, які отримували середньоазійський газ через Ostchem Holding Ltd. !zn

Читайте також:

Росія вважає, що точка неповернення в газових переговорах з Україною пройдена

Азаров не бачить у Північному та Південному потоках особливої альтернативи українській ГТС

«Нафтогаз» очікує середньорічну ціну на російський газ на рівні $440/тис. куб. м

Путін не поспішає відмовлятися від можливостей України щодо транзиту газу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі