Через цілий ряд посередників ціни на ліки в Україні зростають у 10 разів

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
74% ліків, імпортованих з Білорусі, продаються в Україні посередницькими компаніями, зареєстрованими в Новій Зеландії, США та Ізраїлі. Аналогічна схема діє при постачанні ліків з Росії.

Такі дані містяться в розслідуванні Державної митної служби, текст якого має ZN.UA.

У результаті проходження через ланцюжок посередників ціни на ліки в українських аптеках різко відрізняються від ціни виробника.

Наприклад, препарат для лікування ішемічного інсульту «Церегін» коштує в білоруських аптеках за нашим курсом 10,88 гривні за упаковку, а в Україну поставляється офшорами по 111 гривень - удесятеро дорожче! У 2010 році МОЗ - уже в складі Кабміну Азарова - закупив через фірму Isatella limited (Кіпр) 601800 доз вакцини для профілактики туберкульозу за ціною від 14,63 до 16,15 гривні за одиницю. Тоді як у 2009 році - при Кабміні Тимошенко - компанія «Ганза» здійснила дві поставки цієї вакцини Мінздоров’я, використовуючи прямий контракт із виробником, за ціною 1,53 гривні за упаковку! Внаслідок завищення ціни вдесятеро за кордон було додатково перераховано 8, 4 мільйона гривень бюджетних коштів.

За даними ZN.UA, митниця передала ці факти в компетентні органи, проте нікого з посадових осіб поки не затримано, хоча тендерний комітет МОЗ попереднього уряду - хто під слідством, хто під арештом.

Нагадаємо, що кілька днів тому уряд скасував постанову N785, якою передбачалося ввести ПДВ на ряд виробів медичного призначення.

Детальніше про це читайте в статті Юрія Бутусова «Контрацепція совісті» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі