З Нацбанку звільнили двох принципових топ-менеджерів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Керівництво НБУ звільнило двох топ-менеджерів з команди колишнього глави Володимира Стельмаха - директора генерального економічного департаменту Ігоря Шумила та директора департаменту фінансового моніторингу Олексія Бережного. Звільнені посади зайняли їхні нинішні заступники, яких експерти називають «більш лояльними і спокійними у висловлюваннях».

З Національного банку звільнений директор генерального економічного департаменту Ігор Шумило, який курирував цей напрямок в НБУ з жовтня 2003 року, пише видання «Коммерсантъ-Украина».

Банкіри називають Ігоря Шумила одним з найдосвідченіших чиновників НБУ (до приходу в Нацбанк він працював у Міністерстві економіки), здатним вести професійний діалог на будь-якому рівні. За їхніми словами, представники МВФ в 2010 році рекомендували керівництву країни після відходу Володимира Стельмаха призначити главою центробанку саме Шумила, відзначаючи його відкритість, принциповість, незаангажованість і вміння аналізувати економічні процеси.

Як припускає видання, ймовірно, його принциповість в оцінці поточної ситуації і призвела до звільнення. Джерело в уряді пояснило, що минулого тижня на засіданні Кабміну під час обговорення макропрогнозів виник конфлікт: «Нацбанк підтримав дуже песимістичні макропрогнози на 2013 рік. Ця позиція, викладена в листі за підписом Ігоря Шумила, стала дуже несподіваною, що, судячи з усього, і стало основною причиною відставки"

Інший співробітник НБУ розповів, що керівництво підписує призначення на Олександра Петрика, який був заступником Шумила, займаючи посаду директора департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ. Пана Петрика колеги характеризують як хорошого фахівця, який «завжди дуже обережний у висловлюваннях і не лізе на рожен». «Мабуть, визначальним у призначенні виявилося те, що Олександр Петрик народився в Донецьку», - зізнався співрозмовник.

Минулого тижня «у зв'язку з переходом на нову роботу» був звільнений директор департаменту фінансового моніторингу (раніше - департамент з питань запобігання використанню банківської системи у легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму) Олексій Бережний, який з лютого 2003 року керував профільним департаментом і отримав репутацію «прекрасного вузькопрофільного фахівця» (працював також в Мінфіні, курируючи напрямок співпраці з FATF). Тепер його перевели к Центр наукових досліджень НБУ на створену посаду третього заступника директора. Керувати департаментом моніторингу замість нього буде колишня заступниця пана Бережного - Тетяна Бутковська. «За останні два роки це найбільш одіозне призначення в НБУ за рівнем професіоналізму», - сказав топ-менеджер одного з банків.

Фінансистів непокоїть те, що фахівці залишають НБУ. «Якщо нові керівники не зможуть відстоювати рішення, дійсно необхідні, але невгодні уряду, то Нацбанк чекає поступове проcідання за різними напрямками», - вважає глава одного з банків. !zn

Читайте також:

НБУ очікує прискорення інфляції вже у серпні

Банки відмовляють кандидатам у депутати у відкритті виборчих рахунків

В Україні перед виборами рекордно зріс попит на долари

На санаторій для чиновників Арбузова виділили ще 23 млн: забули добудувати джакузі і каміни

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі