Кабмін перекрив схему виведення валюти з України після того, як за кордон пішло більше $10 млрд

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У цьому році з України було виведено близько $10 млрд у якості сплати за імпортні товари, які фактично в Україну поставлені не були. Кабмін через 9 місяців схаменувся, і вирішив поставити перепону такому «псевдоімпорту».

Кабінет міністрів 29 жовтня прийняв зміни до Порядку визначення терміну та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України. Зміни повинні зруйнувати схеми виведення валютних коштів за кордон з використанням «псевдоімпорту».

Зокрема, Кабмін виключив норму, яка «замість сприяння пожвавленню зовнішньоекономічної діяльності та збільшенню обсягів надходжень платежів до бюджету використовувалася суб'єктами підприємницької діяльності для необґрунтованого виведення валютних коштів за кордон».

Експортери тримають на зарубіжних рахунках більше $9 млрд

Завдяки цій нормі гроші виводилися з України нібито для купівлі товару, який повинні поставити в треті країни. Ці країни розраховувалися векселями, заборгованість за якими, як правило, була фіктивною. Тим не менш, валютна операція вважалася завершеною і знімалася уповноваженим банком з контролю. При цьому такі дії давали можливість ухилятися від відповідальності за порушення законодавства у сфері валютного контролю.

У Кабміні також заявили, що мають намір посилити контроль за дотриманням валютного законодавства та повнотою декларування податків компаніями-імпортерами.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ZN.UA глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов заявив, що експортери навмисно затримують на своїх зарубіжних рахунках валютну виручку за продані товари, формуючи таким чином штучний дефіцит платіжного балансу України. !zn

Читайте також:

Нацбанк хоче повернути обов'язковий продаж валютної виручки


В Україну зайшло на $10 млрд більше, ніж пішло

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі