Кабмін попросив у СОТ право збільшити мита на імпортні автомобілі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Автомобілі стали першою товарною групою, стосовно якої Україна буде вести переговори з членами СОТ про перегляд умов імпорту.

Чинне наразі 10-відсоткове мито пропонується збільшити до 25% - до того рівня, який був до вступу країни в організацію. За словами джерела "КоммерсантЪ-Украина" у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), Кабмін уже прийняв рішення звернутися до СОТ з вимогою переглянути ставки.

На підвищенні ввізних мит наполягали автовиробники.

"Ми отримали від них пропозицію, проаналізували її і вирішили почати консультації з членами СОТ", - сказав чиновник. За його словами, у МЕРТ вже підготували відповідний пакет документів і направили до Кабміну, який подасть аргументацію до секретаріату СОТ. У Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) стверджують, що заявку до секретаріату СОТ вже подано.

Рішення почати консультації про перегляд зобов'язань України, взятих при вступі до СОТ, уряд прийняв на початку вересня. МЕРТ доручили створити робочу групу для розробки пропозицій щодо звернення до організації.

Якщо СОТ дасть згоду на введення мит, імпортери будуть змушені підвищити ціни.

"З введенням 25-відсоткового мита зростуть наші витрати. В цих умовах ціна на автомобілі не зможе залишатися на тому ж рівні", - сказав гендиректор "Ніссан Мотор Україна" Андрій Нестеренко. Коли Україна вступила до СОТ, імпортні автомобілі подешевшали на 10-13%, нагадала гендиректор "Авто Інтернешнл" (імпортер Mazda і Suzuki) Олена Дуніна. На її думку, тепер попит зміститься у бік автомобілів компактного і малого класів, а також б/у і продукції "сірих" дилерів.

Якщо члени СОТ схвалять звернення України, країні буде пред'явлено зустрічні вимоги. У МЕРТ кажуть, що проаналізували можливі ризики.

"Якщо обсяг компенсацій виявиться занадто високим, можливо, ми відмовимося від свого звернення", - сказало джерело видання.

Сумніви в доцільності перегляду мит на автомобілі висловлював і уповноважений Кабміну з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький. "У рамках СОТ є дешевші способи захистити своїх виробників. Наприклад, можна довести факт масованого імпорту та ввести загороджувальні заходи. У такому випадку ми не повинні виплачувати компенсації, на відміну від запропонованого перегляду ставок", - стверджував він.

Раніше ZN.UA повідомляло, що прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Міністерство економіки працює над пропозиціями уряду про покращення умов участі в СОТ.

«Ми не говоримо про те, що це коригування буде глобальним», - сказав М.Азаров.

За інформацією прем'єра, згідно зі статистикою, у 2009-2011 рр. 36 країн - учасниць СОТ зарезервували своє право перегляду умов участі в цій організації і тому Україна в цій ситуації не є першопрохідцем.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі