Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизних марках

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд доручив держкомбінату «Україна» відмовитися від використання в акцизних марках такого способу захисту, як голограма.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 квітня ухвалив постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 28 травня 2003 р. №822-8 та від 21 травня 2-8 р. №486», згідно з якою державному поліграфічному комбінату «Україна» наказано відмовитися від використання в акцизних марках такого способу захисту, як голограма.

Відомо, що саме цей спосіб захисту надає консорціум ЄДАПС. Вартість голограми у ціні акцизної марки становить 6 копійок, в середньому на рік виробляється і використовується при реалізації тютюнової та алкогольної продукції 6 млрд акцизних марок.

Комбінату «Україна» наказано забезпечити захист акцизної марки надійнішим способом, ніж голограма, перевірити достовірність яких може лише одна лабораторія у країні - лабораторія Міністерства фінансів.

Окрім того, на засіданні уряду прийнято рішення змінити дизайн акцизної марки, який не змінювався вже більше 4 років, тоді як світова практика передбачає його зміну кожні 2-3 роки.

На звільнені від закупівлі в ЄДАПС кошти (360 млн грн щорічно) прийнято рішення придбати обладнання та налагодити власне виробництво пластикових посвідчень паспортів і полікарбонатних сторінок. В уряді розрахували, що виробництво цих документів на базі держпідприємства дозволить зменшити ціну, за якою реалізуються документи громадянам, у 4 рази.

Азарова тішить, що голограми не встигли "захопити" туалетний папір

Нагадаємо, першого удару по голограмам завдав президент України Віктор Янукович, підписавши у березні 2011 року указ про скасування указу від 15 листопада 2000 року № 1239 «Про захист документа і товарів голографічними захисними елементами».

На початку лютого 2011 року уряд вирішив відмовитися від послуг консорціуму ЄДАПС і відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.

Зокрема у липні 2011 року "Вісник держзакупівель" повідомив про заплановану МВС купівлю обладнання ЄДАПС для "впровадження закордонних паспортів з біометричними даними" вартістю 60 млн грн. Це означає, що якщо МВС отримає на баланс все необхідне обладнання, у нього з'явиться можливість виготовляти паспорти самостійно.

Зі свого боку народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, який заперечує свою причетність до консорціуму ЄДАПС і просить називати його «депутатом, що підтримує технології, які використовуються ЄДАПС», підтвердив у ЗМІ інформацію про те, що зараз ведеться боротьба за право виробництва біометричних паспортів. За його словами, у даний час лобіюється схема створення нового підприємства, яке буде виготовляти бланки самостійно. «Мова йде про закупівлю обладнання на суму 150 млн євро», - уточнив він

Як повідомляло ZN.UA, в Україні діє 88 різновидів голограм для найрізноманітніших видів документів суворої звітності, які щороку закупляються в інтересах держави в мільйонах екземплярів. В інтерв’ю ZN.UA голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський оцінив розмах «викачування» концерном «ЄДАПС» коштів з України у 8 млрд грн. на рік. !zn

Читайте також:

У Януковича вирішили видавити ЄДАПС з ринку держзакупівель

Янукович завдав удару по голограмам

Могильов вимагає ліквідувати ЄДАПС

Грицак хоче, щоб ЄДАПСу дозволили зняти 500 грн. з кожного українця

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі