Кабмін вніс до Ради законопроект про податок на багатство

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Податок "на розкіш" почне діяти з 2013 року і принесе бюджету 500 млн грн. При цьому Кабмін усунув лазівку для охочих уникнути потрапляння під новий податок, поки він ще не набрав чинності. Зокрема, громадянам України буде заборонено тимчасово ввозити в Україну транспортні засоби особистого користування - дорогі мотоцикли, яхти, літаки і вертольоти.

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради остаточну редакцію проекту про введення з 1 січня 2013 року так званого "закону про податок на розкіш".

Відповідний законопроект № 10558 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші" зареєстрований 5 червня і оприлюднений на офіційному сайті парламенту.

Як повідомлялося раніше, законопроект є компромісним варіантом, що враховує позиції міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, міністра фінансів Юрія Колобова і прем'єр-міністра Миколи Азарова. Раніше Азаров вимагав відмовитися від фіскального характеру законопроекту та ідеї Мінфіну розширити коло платників податків, включивши в нього середній клас

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не стосуватиметься українців середнього достатку.

Відповідно до законопроекту, платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками майна (а також якщо ввезли або придбали його в Україні).

Замість податку на нерухомість у Податковому кодексі з 1 січня 2013 року з'явиться податок на майно. Ставка податку становить 2% розміру мінімальної заробітної плати (МЗ) за 1 кв. метр загальної площі об'єкта нерухомості.

Його будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники:
а) квартир загальною площею більше 200 кв. метрів;
б) дачних або садових будинків, котеджів або житлових будинків садибного типу загальною площею більше 500 кв. метрів;
в) об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника податків, загальна площа яких перевищує 600 кв. метрів.

Таким чином, мінімальна планка суми податку у квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн.

Нагадаємо, що в законопроекті Тігіпка розкішшю вважалися квартири і будинки площею від 200 кв. м і 400 кв. м відповідно. Колобов прирівнював податок на розкіш до податку на нерухомість, тобто пропонував стягувати його починаючи з 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків.

Читайте: МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих

Що стосується рухомого майна, то податком в розмірі 40% від вартості покупки в гривнях (при ввезенні - плюс ПДВ) одноразово будуть обкладатися (окрім тих, які використовувалися):
- легкові автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна більше 3990 куб. сантиметрів;
- мотоцикли з об'ємом циліндрів двигуна більше 995 куб. сантиметрів;
- судна, оснащені стаціонарним або підвісним двигуном потужністю більше 75 кВт;
- літаки і вертольоти.

При купівлі вживаних транспортних засобів, у тому числі дорогих раритетних моделей, податок на розкіш не буде сплачуватися. Не будуть платити 40%-й податок також власники старих яхт, гідроциклів, літаків і вертольотів.

Таким чином нова схема зробить вигідним ввезення в Україну вживаних автомобілів навіть з урахуванням високої ставки акцизу.

Більш щадна ставка у 10% (при ввезенні - плюс ПДВ) буде застосовуватися при покупці дорогих речей:
- виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату вартістю понад 50 МЗ (54,7 тис грн);
- хутра вартістю понад 40 МЗ (43,8 тис. грн);
- зброї вартістю понад 20 МЗ (21,9 тис. грн).

Податок буде стягуватися при купівлі таких товарів фізичними особами та сплачуватися до бюджету їхніми продавцями (податковими агентами) один раз на місяць, а в разі ввезення товарів - сплачуватися безпосередньо фізичною особою.

Слід зазначити, що в законопроекті немає підвищеної ставки податку на доходи фізосіб у розмірі більше 15 МЗ (16,41 тис. грн) та оподаткування земельних ділянок залежно від цільового використання та місцезнаходження, як було у пропозиціях Тігіпка (податок з ділянок не дозволив вводити прем'єр-міністр, а проти підвищення навантаження на зарплату виступили представники європейського та американського бізнесу, пригрозивши зростанням тіньових зарплат і погіршенням інвестиційного клімату).

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем опублікування. Згідно з ним, норми про ставки нового податку вводяться з 1 січня 2013 року.

При цьому Кабмін усунув лазівку для охочих уникнути оподаткування новим податком, поки ще не прийнятий закон. Зокрема, громадянам України буде заборонено тимчасово ввозити в Україну транспортні засоби особистого користування, що з 2013 року потрапляють під цей податок - дорогі мотоцикли, яхти, літаки і вертольоти.

Всі ці ініціативи можуть привести до додаткових надходжень до бюджету в 2013 році в розмірі всього 500 млн грн на рік. !zn

Читайте також:

Уряд пообіцяв не поширювати податок на багатство на середній клас

Мінфін запропонував розширити коло платників податку на багатство за рахунок середнього класу

Українські мільярдери підтримали введення податку на багатство


Багаті в Україні платять у 50 разів менше, ніж пересічні українці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі