Калєтнік і Бойко дають заробити на зрідженому газі декільком компаніям по $30 млн на місяць

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
З початку липня роздрібна вартість автогазу підскочила на 10%, а оптова ціна на імпортне паливо - на 30% (більш, ніж 10 тис. грн. за тонну).

Подібна ситуація склалася з двох причин.

По-перше, Державна митна служба практично заблокувала постачання імпортного палива до України. На підставі внутрішнього наказу «Про посилення контролю над відповідністю класифікації зрідженого газу» митники почали системно проводити відбір проб з імпортних партій пального. Це призвело до того, що процес оформлення партій почав затягуватися на декілька тижнів.

Український же газ продовжує продаватися «Укрнафтою» і «Укргазвидобуванням» (60% виробництва зрідженого газу) за вкрай низькою ціною - 2.13 тис. грн. -кільком обраним компаніям.

На спецаукціонах 8 компаній скуповують 80% ресурсу, перепродуючи його згодом учасникам ринку або ж експортуючи за кордон. У результаті місячний заробіток цих компаній складає близько 240 мільйонів гривень.

«Про це добре знають у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, представники якого володіють більшістю голосів в аукціонному комітеті, які мають право допуску компаній-покупців пропан-бутану до спецаукціону. Але судячи з того, що коло учасників цих торгів залишається стабільним вже багато місяців поспіль, монополізація «харків'янами» ринку ... влаштовує відомство Юрія Бойка», - пише видання.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі