Китай і Японія відмовляються від долара

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
З 1 червня Японія і Китай почнуть використовувати місцеву валюту єну і юань для двосторонньої торгівлі. Здійснюючи угоди та перекази в єнах і юанях без використання валюти третіх країн, планується економити на вартості переказів і знизити ризики, пов'язані з посередництвом фінансових інститутів.

Китай і Японія з 1 червня 2012 року почнуть прямий обмін своїх валют без конвертації в долари. Це дозволить підвищити ефективність економічних взаємин двох країн, повідомляють у міністерстві фінансів Японії. Про це повідомив міністра фінансів Японії Дзюн Адзума.

«Це знизить собівартість операцій, зробить їх більш зручними», - сказав він.

Передбачається, що нововведення дозволить уникнути операційних витрат, які виникали через коливання місцевих валют до долара США.

Попередньої угоди країн про прямий обмін юанем і єною було досягнуто ще у грудні минулого року. Китай давно лобіює відмову від долара і договір з Японією може стати гарним приводом для подальшого введення прямого обміну з іншими країнами Азії.

Японія у березні пообіцяла купити китайські боргові папери на суму $10 млрд і стати першим великим утримувачем держборгу Піднебесної. Цей момент лише зміцнить досягнуті угоди.

Незважаючи на потенційно значні обсяги торгівлі між Японією і Китаєм, а також на символічну важливість відмови прив'язки до долара, частина експертів скептично оцінює реальні наслідки відмови від американської валюти. !zn

Читайте також:

В Ірані заборонили вживати слово «долар»

США припиняють випуск однодоларових монет

Банкіри: У найближчі 25 років долар США втратить статус світової резервної валюти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі