Київський готель «Україна» відібрали у російського мільярдера

Поділитися
У відомого російського підприємця Олександра Лєбєдєва забрали право власності на київський готель «Україна», який він приватизував у 2004 році. Таке рішення виніс Окружний адміністративний суд Києва 20 липня, пише видання «Коммерсантъ-Украина» у п'ятницю, 23 липня.

У відомого російського підприємця Олександра Лєбєдєва забрали право власності на київський готель «Україна», який він приватизував у 2004 році. Таке рішення виніс Окружний адміністративний суд Києва 20 липня, пише видання «Коммерсантъ-Украина» у п'ятницю, 23 липня.

Суперечка між державою і російським олігархом Олександром Лєбєдєвим за право власності на готель триває вже давно. Цього тижня, у вівторок, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною передачу Фондом держмайна (ФДМ) приміщення готелю спільному з інвестором підприємству у 2004 році. Бізнесмен обіцяє оскаржити це рішення, посилаючись на те, що торік Верховний суд підтвердив законність операції із ФДМ. Юристи не виключають, що нова справа може затягнутися ще на кілька років, пише видання.

Нагадаємо, наприкінці 2004 року ТОВ "Комерційна компанія" (КК; належить російській "Національній резервній корпорації" (НРК) Олександра Лєбєдєва) і Фонд держмайна заснували ЗАТ "Готель 'Україна'". Його статутний капітал склав близько $ 40 млн: КК внесла $ 21,5 млн, ФДМ - майновий комплекс 21-поверхового готелю "Україна" (370 номерів) за вулицею Інститутська, 4. У 2005 році прокуратура Києва подала позов до Господарського суду щодо визнання недійсним створення ЗАТ і передачу йому комплексу готелю. Після декількох років судових позовів Верховний суд 6 жовтня 2009 задовольнив позов КК, а Держуправління справами передало будівлю готелю на баланс ЗАТ.

За словами юриста Юрія Дацюка, що представляє інтереси НРК у суді, 20 липня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив постанову про визнання недійсними наказів ФДМ, виданих у жовтні-листопаді 2004 року, згідно з якими було створено ЗАТ "Готель 'Україна'", а також передано до статутного капіталу ЗАТ майновий комплекс готелю. Позов був поданий у квітні ДП "Готель 'Україна'" (зараз підвідомчого Держуправсправами), відповідачем у даній справі виступав ФДМ.

У фонді держмайна виданню не змогли прокоментувати рішення суду, пообіцявши надати коментарі пізніше. НРК має намір оскаржити рішення суду. "По-перше, ця справа має розглядатися у Господарському суді, - вважає Дацюк .- По-друге, минув строк позовної давності. По-третє, Верховний суд та інші інстанції неодноразово підтверджували законність операції".

Сам Олександр Лєбєдєв заявив, що весь цей час інвестор не може розпочати реконструкцію готелю, у результаті якої "Україна" повинна стати п'ятизірковим готелем (зараз - тризірковий), а її управлінням займеться один з міжнародних готельєрів. "Ми готові вкласти в проект близько 100 млн євро. Окрім того, у готель хочуть інвестувати кілька великих закордонних інвесторів. Але ось уже шість років держава завзято не хоче визнавати за нами право власності, і я не можу зрозуміти чому", - відзначив він.

У НРК підкреслюють, що хочуть встигнути реконструювати готель до чемпіонату з футболу Євро-2012. Але новий судовий розгляд може затягнутися ще на кілька років, попереджають юристи. "У нашій країні мало отримати право власності, його потрібно ще відстояти. Одне рішення суду щодо визнання договору недійсним переважить попередні десять про визнання його дійсним, якщо суд розглядав справу за іншими підставами, - сказала партнер юридичної фірми 'Ілляшев та партнери' Роман Марченко. - Термін позовної давності цілком може бути поновлено, якщо на те була поважна причина". Але якщо апеляційний суд визнає, що справа була непідвідомча адмінсуду, її провадження припинять, зазначив Марченко.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі