Клюєв задоволений дерегуляцією бізнесу: Ми заощадили підприємцям 23 дні на рік

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв впевнений, що у світі знайдеться небагато країн, які б за такий короткий час виконали настільки величезний обсяг нормативної і законодавчої роботи щодо спрощення ведення бізнесу.

Про це він пише у своєму матеріалі для "Дзеркала тижня. Україна".

Загалом за рік змінено і прийнято сотні нормативно-правових актів, зазначив віце-прем'єр, підкресливши значущість кроків, зроблених зі спрощення дозвільної системи.

"Важливо, що ми ввели декларативний принцип ведення низки видів підприємницької діяльності, - пише А.Клюєв. - Кількість різних дозвільних документів зменшилася майже удвічі: якщо раніше їх було понад 200, то зараз -134. Наприклад, не потрібно отримувати дозволу на будівництво тимчасових споруд та об'єктів, що не представляють небезпеки для життя людей. А під цю категорію підпадають невеликі офіси, магазини, кафе, ресторани, майстерні. Тобто саме те, що надежить до малого бізнесу".

Значно спрощено і прискорено дозвільні процедури у будівництві, відзначив віце-прем'єр. Якщо раніше цей процес міг розтягтися на рік-півтора, то зараз він має займати максимум два місяці. Кількість дозвільних процедур і узгоджень зменшилася майже у чотири рази - із 93 до 23.

"Ми скасували ліцензування 90% видів робіт (2046 із 2268) і 30% видів діяльності (23 з 78). Окрім того, більшість ліцензій стали безстроковими, і для їх отримання тепер потрібно збирати меншу кількість документів. Експерти підрахували, що всі ці заходи економлять підприємцю 23 дні на рік, які раніше він мав витрачати на збір різноманітних дозволів і довідок", пише А.Клюєв.

Окрім того, підкреслив перший віце-прем'єр-міністр, тепер чиновник буде особисто відповідати за створення нових адміністративних бар'єрів для бізнесу. Вже прийнято закон, що істотно підсилює відповідальність держслужбовців. Наприклад, якщо чиновник затягує з видачею ліцензії, необґрунтовано відмовляється її видавати, підписує регуляторний акт, який не пройшов обговорення з громадськістю тощо, йому на перший раз загрожує штраф до 850 грн., а на другий-звільнення.

За словами А.Клюєва, істотно упросщено відкриття і закриття бізнесу. Так, засновники юридичних осіб тепер самі зможуть визначати розмір статутного фонду. Також вони зможуть використовувати модельні статути, які дозволять економити час і гроші на їх розробку та нотаріальне завірення.

"До кінця поточного року ми плануємо завершити перший і основний етап роботи з дерегуляції економіки", - резюмував перший віце-прем'єр, запевнивши, що Кабмін буде й надалі наполегливо працювати над спрощенням умов ведення підприємницької діяльності у нашій країні.

Детальніше читайте у матеріалі Андрія Клюєва "Формула української модернізації: взятися і зробити" свіжого номера "Дзеркала тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі