Колектори хочуть легалізувати свій бізнес і навіть готові обмежити свої можливості

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Колекторські компанії ініціюють ухвалення закону про регулювання ринку для того, щоб витіснити «сірих» гравців. У парламенті готові підтримати законопроект, втім, юристи сумніваються, що колектори добровільно виконають нові правила - над ними потрібно встановити жорсткий контроль.

Колектори, опинившись під загрозою заборони, вирішили самостійно підготувати правила роботи ринку. Асоціація учасників колекторського бізнесу України (АКБУ) почала підготовку законопроекту "Про захист прав боржників при здійсненні професійної діяльності зі стягнення грошової заборгованості у позасудовому порядку".

Учасники ринку запропонували замінити термін "колектор" на "професійний стягувач" і дозволити займатися цією діяльністю лише компаніям, внесеним до держреєстру Міністерства юстиції, пише "Коммерсантъ-Украина".

Професійні збирачі повинні будуть мати статутний капітал не менше 10 млн грн і працювати більш ніж з 30 тис. боржниками на рік. За словами директора юридичного департаменту Credit Collection Group Юрія Радзієвського, це дозволить витіснити з ринку компанії, що займаються бізнесом для швидкого отримання прибутку.

Керівник колекторського бізнесу повинен буде мати юридичну або економічну вищу освіту, а компанія буде займатися навчанням персоналу.

Записи телефонних розмов з боржниками будуть зберігатися не менше року, а в приміщеннях, де проходять переговори з боржниками, здійснюватиметься відеоспостереження. Колектори в складі не менше 10 членів увійдуть в саморегулюючу організацію (СРО).

Разом з тим учасники ринку мають намір посилити і свої методи ведення бізнесу. Боржнику будуть повідомляти про борг лише закритим конвертом без розпізнавальних знаків. Колектори зможуть дзвонити йому і проводити зустрічі тільки з 8:00 до 22:00 в будні дні і 9:00 до 20:00 у вихідні.

Окрім того, колекторам заборонять застосовувати до боржників силу і погрози, а також вводити їх в оману щодо суми боргу, статусу професійного стягувача та його повноважень. Порушників цих вимог СРО буде виключати з реєстру, що позбавлятиме їх права продовжувати роботу з фізособами.

Професійним стягувач вважається у випадку, коли виступає в якості кредитора, який набув право вимоги у третіх осіб або діє на підставі довіреності в інтересах кредитора (діяльність зі стягнення грошової заборгованості в якості первинного кредитора не вважається професійною діяльністю щодо стягнення грошової заборгованості).

Автори документа визнають, що жорсткість правил роботи знизить обсяги повернення боргів. "Є компанії, які несумлінно ведуть бізнес і залякують боржників. На жаль, вони працюють більш ефективно, ніж сумлінні", - обурюється пан Ільчук. Ці норми схвалюють в парламентському профільному комітеті. "Я готовий відкликати законопроект про заборону колекторської діяльності, якщо буде прийнятий запропонований закон", - пообіцяв вчора депутатт Юрій Полунєєв (Партія регіонів).

Проте юристи сумніваються у щирості бажання колекторів стежити за власними порушеннями, оскільки претензії у клієнтів зараз є до кожного з них. "Якщо у споживача виникають проблеми при спілкуванні з колекторами, він залишається з ними один на один: ні міліція, ні прокуратура йому не допоможуть через відсутність складу злочину, - зазначає старший юрист громадської організації" Захист прав споживачів фінансових послуг "Анатолій Соболевський. - Ми підтримаємо законопроект, якщо в нього буде внесена норма про те, що колектори можуть працювати з представником боржника - адвокатом чи юристом. Його послуги можуть бути для клієнта безкоштовними і надаватися за рахунок асоціацій із захисту прав споживачів". !zn

Читайте також:

Колекторів обіцяють «загнати» в законодавче поле

Банкам заборонять забирати майно боржників без суду

Позичальникам можуть дозволити відповідати перед банками тільки заставним майном


Конституційний суд визнав законним арешт майна податкових боржників, які виїжджають за кордон

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі