Конфлікт навколо VAB Банку триває

Поділитися
© grindtv.com
Конфлікти навколо VAB Банк загострюються - бізнесмен Олег Бахматюк оголосив, що купує контрольний пакет акцій установи. О.Бахматюк, який збив статок на аграрному бізнесі, має намір кредитувати дану галузь. Але цьому можуть завадити міноритарії, якщо їх звернення до Нацбанку призведе до застосування санкцій, кажуть юристи.

Вчора бізнесмен Олег Бахматюк, який володіє, за оцінкою американського Forbes, статком в $1 млрд, публічно зізнався у намірі стати власником мажоритарної частки VAB Банк.

«Ми завершили угоду про опціон на купівлю і подали документи в АМКУ на отримання дозволу», - заявив він агентству "Інтерфакс-Україна". Бізнесмен планує позиціонувати банк як аграрну установу, пише "Коммерсантъ-Украина".

Вартість угоди не розголошується, проте, за словами експертів, останнім часом ціна банків не перевищувала 1,5 регулятивного капіталу. При капіталі у 110 млн грн на 1 липня контроль над VAB Банком коштуватиме від 80 млн грн.

У разі завершення операції О.Бахматюк планує змінити голову правління, яким зараз є зять Сергія Максимова Петро Барон.

Офіційне зізнання у намірі увійти в капітал банку було вимушеним: міноритарні акціонери VAB Банку стверджують, що О.Бахматюк вже є співвласником установи через кіпрські компанії, і днями вони надіслали НБУ лист із проханням втрутитися в ситуацію.

За даними акціонерів, за останні кілька місяців компанії О.Бахматюка отримали кредити у банку на суму понад 1,04 млрд грн. У прес-службі агрохолдингу "Авангард" (контролює О.Бахматюк) заявили, що бізнесмен поки не є акціонером VAB Банку. Підтвердити факт отримання кредитів там не змогли, пославшись на банківську таємницю.

На думку О.Бахматюка, міноритарії звернулися до НБУ, щоб дестабілізувати роботу банку і відвести увагу від обвинувачення у фінансових порушеннях на адресу екс-голови наглядової ради Сергія Максимова. (При цьому інформація про те, що компанії С.Максимова не повернули банку кредити на 1 млрд грн, виходила від першого заступника голови правління Дениса Мальцева, якого міноритарії пов'язують з О.Бахматюком).

Юристи вважають, що публічний конфлікт здатний призвести до санкцій з боку регулятора. "Нацбанк може втрутитися, а може і не робити цього. Окрім того, він може перевірити банк формально, а може ретельно. Проте зв'язок кредитів із власниками банку дуже важко виявити, його необов'язково видно при перевірці, - говорить керуючий партнер юрфірми "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович. - Нацбанк повинен почати перевірку кредитної установи, виявити порушення, а щоб їх припинити, він має право ввести тимчасову адміністрацію. Регулятор раніше не звертав уваги на такий великий портфель кредитів інсайдерам у VAB Банку, як не реагував на подібну ситуацію в Укргазбанку та банку 'Надра'".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі