Крах єврозони призведе до більш масштабної кризи, ніж у 2008 році

Поділитися
© vybory.online.ua
Європа швидше за все зможе утримати ситуацію під контролем, однак при найгіршому сценарії - падінні єврозони - фінансова криза буде масштабнішою, ніж у 2008 році, сказав у коментарі «Радіо Свобода» Чарльз Рауль, професор економіки Університету Джорджа Мейсона у Вірджинії.

«На мій погляд, єврозоні вдасться утримати ситуацію під контролем. Але якщо допустити найгірший сценарій - падіння єврозони - тоді, безсумнівно, настане глибока повторна рецесія і фінансова криза буде масштабнішою, ніж у 2008 році, бо більшість країн, які відчули її, вичерпали свій ліміт заборгованості. У цьому випадку на них чекають дуже непопулярні політичні та економічні рішення», - сказав він.

«Якщо єврозона обвалиться і з'являться національні валюти, то доведеться переглядати валютні паритети, а разом з ними - численні ділові контракти, укладені в євро. Це не настільки страшно, як, скажімо, криза 1929 року. Але хто знає? Велика проблема полягає у збереженні довіри, оскільки на Заході зараз немає лідера із беззаперечним авторитетом. Барак Обама виступає в ролі веденого. Ангела Меркель здатна на сильні рішення, але це загрожує їй втратою більшості голосів. Ніколя Саркозі більше стурбований майбутнім переобранням. Політична ситуація дуже нестійка. Якщо дійсно зона євро буде розвалюватися, то США загрожує повторна рецесія, тим більше що й тут справи йдуть не кращим чином», - зазначив професор.

Ч.Рауль вважає, що ринки 1 листопада впали не стільки через ситуацію з референдумом у Греції, скільки через очікування того, що відбудеться у країнах єврозони після падіння Греції.

«Зараз все питання в тому, наскільки серйозні наслідки будуть у Греції. Ніхто не знає точного обсягу сукупних інвестицій американських банків у цій країні. Хоча, наскільки мені відомо, цей обсяг не настільки значний. На мій погляд, потрясіння дужче проявляться в Європі, ніж в Америці. Слідом за Грецією й Італія може виявитися перед обличчям кризи: її банки у величезних боргах. І фінансовий колапс в Італії може виявитися куди значнішим, ніж у Греції, тому що вона є третім за величиною членом єврозони», - констатував Ч.Рауль.

На його думку, банкрутство MF Global не викличе ланцюгової реакції.

«Як ми знаємо, 1 листопада брокерська фірма MF Global Holdings Ltd, яка багато ставила на європейські суверенні облігації, оголосила себе банкрутом, ставши найбільшою жертвою європейської кризи з американських компаній. Тим не менше, я не думаю, що банкрутство цієї фірми може викликати ланцюгову реакцію, на зразок тієї, що почалася в 2008 році з банкрутства Lehman Brothers. Не буде і такої паніки, викликаної невизначеністю. Шок від банкрутства MF Global не буде затяжним. Я не очікую в цьому зв'язку заморожування кредитних ринків і паніки у великих банках з метою підстрахуватися. Цей інцидент носить набагато більш ізольований характер», - упевнений професор.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі