Кредити у гривні вперше за вісім років перевищили обсяг валютних

Поділитися
Заборона на видачу валютних кредитів населенню, введена у червні 2009 року, здійснила позитивний вплив на банківську систему. У вересні вперше як мінімум за вісім років обсяг гривневих кредитів фізосіб перевищив валютну заборгованість, яка продовжує скорочуватися. При цьому відновлення валютного кредитування банкіри не чекають.

Банківське кредитування населення все ще залишається досить слабким, незважаючи на прибутковість роздрібних кредитів: з початку року (січень-вересень) портфель кредитів фізособам скоротився на 5,9%, або на 11,5 млрд грн.

Причина - високі темпи погашення кредитів у валюті: з початку року фізособи повернули в еквіваленті 22 млрд грн, або 19,5%. В результаті валютна заборгованість, скоротившись до 90,7 млрд грн, вперше як мінімум за вісім років виявилася нижчою, ніж гривневий роздрібний портфель, який склав 94 млрд грн.

НБУ: Заборона валютного кредитування населення буде тимчасовою

З початку 2009-го по вересень 2012 року валютні борги населення скоротилися більш ніж удвічі - на 54%, або 107,8 млрд грн. Якби ці темпи збереглися, валютний портфель зменшився б аж до повного погашення всього за три роки - до листопада 2015 року.

Однак насправді такі розрахунки не зможуть виправдатися - кредити видавалися терміном на кілька десятків років, і далеко не всі позичальники здатні гасити їх з випередженням графіка. А значить, скорочення портфеля може сповільнитися, пише «Коммерсантъ-Украина».

Високу швидкість погашення валютного портфеля банкіри пояснюють тим, що частина кредитів була рефінансована гривневими позиками, ставки за якими вищі, частина проблемної заборгованості була списана, а частина - продана факторинговим компаніям. І ці чинники продовжують чинити визначальний вплив на динаміку банківського портфеля.

Відновлення валютного кредитування банкіри не чекають. "Не думаю, що це може відбутися найближчим часом. У багатьох європейських країнах така заборона діє вже багато років, бо ні за яких умов фізична особа, яка отримує дохід у національній валюті, не може контролювати валютний ризик", - міркує Ганна Макаренко.

Цю проблему Нацбанк врегулював при кредитуванні юридичних осіб. "Якщо в позичальника немає валютної виручки, банк змушений резервувати до 100% суми кредиту. Мало хто з кредитних установ погоджується на таке", - говорить Роман Горбачов. Він упевнений, що нестабільність у світовій економіці триватиме ще досить довго, тому заборона не буде знята. "Ні Нацбанк, ні уряд не зацікавлені у створенні додаткових ризиків для нашої економіки. І хоча з ситуацією, яка виникла в 2008 році, вдалося впоратися, її повторення ніхто не хоче. В найближчі як мінімум п'ять років валютного кредитування населення не буде", - прогнозує банкір.

Практика показує, що навіть дозволені валютні кредити не користуються попитом. "На кредити на навчання або лікування за кордоном, які можна видавати в валюті, попиту з боку населення, можна сказати, немає", - говорить Роман Горбачов.

Ситуація в гривневому кредитуванні хоча і поліпшується, але дуже повільно. У вересні роздрібний портфель у національній валюті збільшився на 1,7 млрд грн, в серпні - на 2,4 млрд грн (у середньому щомісяця приріст становив 1,2 млрд грн). Учасники ринку очікують, що в жовтні тенденція збережеться. Основних причин дві - нестача гривневої ліквідності і високі процентні ставки за кредитами. Ситуація зміниться не раніше, ніж через півроку - коли ставки підуть вниз, можна очікувати відновлення довгострокового кредитування населення. !zn

Читайте також:

Нацбанк не влаштовує поточна динаміка кредитування

Українці заборгували банкам майже 190 мільярдів гривень

Колектори хочуть легалізувати свій бізнес і навіть готові обмежити свої можливості

Українці швидше будуть шукати гроші у родичів і друзів, ніж візьмуть кредит у банку - опитування

Обмеження готівкових розрахунків призведе до зростання кредитування

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі