Легендарному заводу «Арсенал» загрожує розорення

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Легендарному заводу «Арсенал» загрожує розорення
Керівництво заводу «Арсенал», скасувавши через суд постанову Кабміну про його реорганізацію, відкрило дорогу знищенню одного з провідних підприємств оборонної промисловості.

Славна історія одного з флагманів радянської оборонки заводу «Арсенал» може безславно завершитися вже найближчим часом. Керівництво підприємства, скасувавши через суд розпорядження Кабміну щодо його реорганізації, відкрило дорогу знищення одного з провідних підприємств оборонної промисловості. Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач Дмитро Менделєєв.

Як зазначає автор, проблеми в «Арсеналу» почалися з моменту призначення на високу керівну посаду на підприємство Ігоря Волощука. З появою нового директора стали катастрофічно рости борги підприємства. З 2005-го по 2008 рік у результаті господарської діяльності Волощука борги підприємства зросли в чотирнадцять разів, перевищивши в півтора рази річний обсяг реалізації продукції, а чисельність співробітників підприємства за цей же період зменшувалася майже в два рази.

Під керівництвом Волощука почався тотальний розпродаж основних фондів «Арсеналу». Практично за безцінь був реалізований у центрі Києва корпус № 5 (цех виробництва оптики) на Кловському узвозі площею 35 тис. кв. метрів. Комерсантів попросили заплатити по 2000 тис. грн. за квадратний метр. Площі корпусів 3 і 3-у на вул.Московська були здані в оренду комерсантам з правом подальшого викупу.

Працівниками ГоловКРУ встановлено факти використання нерухомого майна без будь-яких договорів оренди та без узгодження з Фондом держмайна. При цьому завод виявляється ще й заборгував уявним орендарям 62 млн грн, а підприємство позбулося більше 40 тис. кв. м. площ, пише автор статті.

Треба відзначити, що в листопаді 2007 року Служба безпеки України проінформувала Національне космічне агентство (НКАУ), що керівництвом держпідприємства готується проект договору про спільну діяльність з кількома приватними підприємствами, що містить «положення, що передбачають наявність механізмів незаконної приватизації майна держпідприємства».

Перші ознаки того, що за розкрадання державного майна прийнялася організована група, з'явилися після того як керівники космічного агентства проігнорували цю інформацію СБУ, схваливши підписання в грудні 2007 року договору простого товариства (спільної діяльності) № 10 за участю заводу «Арсенал».

Предметне вивчення партнерів «Арсеналу» по спільній діяльності дозволило встановити, що всі вони прямо або опосередковано підконтрольні тому ж Волощуку.

Розподіл часток у спільній діяльності, при якій 49,99% належить держпідприємству, а 50,01% - трьом приватним партнерам, призвело до того, що крім відчуження нерухомості, підприємству було завдано збитків у сумі 18 млн грн.

Перевірка підприємства Державним департаментом з питань банкрутства показала, що за чотири роки борги підприємства виросли до 145 млн грн, а в діяльності Волощука були виявлені ознаки навмисного доведення «Арсеналу» до банкрутства.

Ситуація з розкрадачами державної власності радикальним чином змінилася після звільнення в 2009 році Волощука з посади генерального директора «Арсеналу», яке в свою чергу послідувало після зміщення з посади генерального директора НКАУ Юрія Алексєєва.

Незважаючи на те що звільнений директор «Арсеналу» почав відразу ж організовувати процедуру банкрутства заводу, новим керівництвом Національного космічного агентства для порятунку підприємства було прийнято рішення реорганізувати ДП «Завод «Арсенал» шляхом об'єднання з казенним підприємством спеціального приладобудування «Арсенал». Статус казенного підприємства дозволяв на той час запобігти остаточному розкрадання його майна.

КП СПБ «Арсенал», будучи правонаступником ДП «Завод «Арсенал», подав касаційну скаргу до Верховного суду з вимогою скасувати всі судові рішення з розбазарювання державного майна. На боці підприємства виступила і Генпрокуратура. Це дозволило скасувати всі незаконні судові рішення, а справу було передано на новий розгляд до Господарського суду Києва. Крім того, НКАУ подала ще судовий позов, також підтриманий Генеральною прокуратурою, про визнання договору 2007 недійсним.

Як тільки з'явилася надія на повернення державі вкраденого майна, відбулися зміни в керівництві НКАУ - на посаду генерального директора повернувся Алексєєв. Слідом за Алексєєвим у НКАУ в якості його радника виник і Волощук.

Після появи в стінах космічного агентства колишнього директора «Арсеналу», НКАУ почав програвати всі судові процеси. Крім того, Волощук заручився рішенням Господарського суду Києва, поновити його на посаді директора заводу «Арсенал». Вказаний персонаж, значачись радником глави НКАУ, подав позов рідному відомству, яке навіть і не намагалося цей позов опротестовувати, пропустивши строк апеляції. Аналогічним чином НКАУ діяло і в решті судових процесів, програвши їх повністю.

Найбільш великою "перемогою" цієї групи стало липневе 2012 рішення Вищого адміністративного суду за визнанням незаконним п. 2 розпорядження Кабінету міністрів від 10.04.2009 року № 525-р в частині реорганізації держпідприємства «Завод «Арсенал» шляхом приєднання до казенного підприємства СПБ
«Арсенал»і скасування відповідного наказу НКАУ (сьогодні це відомство іменується Державним космічним агентством України) «Про реорганізацію ДП «Завод «Арсенал».

Представник Державного космічного агентства під час судового засідання подав заяву за підписом голови агентства Юрія Алексєєва про відмову від касаційної скарги.

Шляхом від'єднання від казенного підприємства заводу «Арсенал» на сьогодні відкрита пряма дорога до розкрадання державного майна і знищення одного з провідних підприємств оборонної промисловості, пише автор статті.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Дмитра Менделєєва «Останній бій «Арсеналу». !zn

Читайте також:

Новий «збройний» скандал: американський посередник загрожує «Укроборонпрому» судом

Міноборони попросило в уряду майже 23 мільярди гривень на 2013 рік

З півмільярдного контракту на поставку БТРів до Іраку близько чверті коштів осіли в кишенях посередників

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі