Литва подає до суду на "Газпром" через переплату за газ

Поділитися
Литва вирішила судитися з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. Суперечка пов'язана з переплатою у розмірі 5 млрд літів ($1,65 млрд) за газ "Газпрому", поставлений у Литву в рамках відповідних договорів.

Литва прийняла рішення ініціювати позов проти російського газового концерну "Газпром" в Стокгольмському арбітражі.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики Литви.

Суперечка пов'язана з переплатою у розмірі 5 млрд літів ($1,65 млрд) за газ "Газпрому", поставлений у Литву в рамках відповідних договорів.

Нагадаємо, що нещодавно Стокгольмський арбітражний суд відхилив вимоги "Газпрому" відшкодувати збитки від поділу литовської компанії Lietuvos dujos. Суд остаточно затвердив право литовського уряду ініціювати розслідування діяльності газової компанії у Вільнюському окружному суді і відхилив усі вимоги "Газпрому" про відшкодування збитку, а також ухвалив, що російська монополія не може забороняти уряду Литви піднімати в суді питання про відповідність керівників компанії займаним посадам.

Lietuvos dujos є монополістом з постачання газу споживачам в Литві і його транзиту через територію країни. Німецькому E.On Ruhrgas International належать 38,9% акцій Lietuvos dujos, "Газпрому" - 37,1%, Міненергетики - 17,7%.

У минулому році уряд Литви вимагав поділу активів компанії за трьома видами бізнесу: транспорт газу, газорозподіл і продаж газу. Такої реорганізації вимагають від Литви норми Третього енергопакету ЄС. Акціонери Lietuvos dujos домовилися, що до 2014 року компанія буде повністю поділена. Безпосередньо за Lietuvos dujos залишиться лише продаж газу, а її магістральні газопроводи і газорозподільні мережі будуть передані новоствореним компаніям. Перша з'явиться до липня 2013 року, друга - до 2014 року, при цьому газорозподільна компанія залишиться дочірнім суспільством Lietuvos dujos.

Проти поділу Lietuvos dujos неодноразово виступав "Газпром". Будучи монополістом з постачання газу в Литву, він завжди підкреслював, що не хоче втрачати вплив на активи Lietuvos dujos. Однак влада Литви проігнорувала думку "Газпрому" навіть на тлі істотного зростання ціни газу для країни (понад $500 за 1 тис. кубометрів). !zn

Читайте також:

Список «Газпрому». Арбітражний

«Газпром» подав до міжнародного суду на Литву, відібравши у неї газову трубу

Стокгольмський арбітраж створив прецедент, який може допомогти Україні в газових переговорах з РФ

Україна і ЄС можуть допомогти один одному в рамках антимонопольного розслідування проти «Газпрому»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі