Мери міст не вірять обіцянкам Азарова і просять списати газові борги

Поділитися
© ZN.UA
Напередодні опалювального сезону мери залишилися без грошей. Муніципалітети не вірять обіцянкам уряду забезпечити безперебійне опалення, і тому просять списати борги і виділити субвенції. У Кабміні ж списання боргів не схвалюють. При цьому місцева влада заявляє, що для скорочення заборгованості неминуче доведеться підвищувати вартість тепла.

Асоціація міст в особі 72 мерів звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням списати підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) близько 14 млрд грн заборгованості за газ і електроенергію. Також мери просять виділити субвенції в повному обсязі - на 6,9 млрд грн.

Терміново погасити цю заборгованість від підприємств ТКЕ вимагає НАК "Нафтогаз України". Найбільші борги на 15 червня сформували Київ (1,2 млрд грн), Донецьк (704,1 млн грн) і Дніпропетровськ (400,1 млн грн).

Міністр регіонального розвитку і ЖКГ Анатолій Близнюк заявив, що про лист асоціації в уряді знають, але борги за газ і електроенергію ТКЕ і водоканалам списувати не будуть. "Принаймні, цього не стануть робити зараз. Тема розглядається в рамках погашення різниці в тарифах", - сказав він газеті «Коммерсантъ-Украина».

- Українців готують до підвищення тарифів

Аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук відзначає, що борг виник через те, що тариф на тепло закладено 60% собівартості газу і 40% - електроенергії, тобто менше від необхідного. Плюс ще не враховано чотириразове підвищення мінімальної зарплати співробітників протягом року.

У бюджеті закладено субвенції на компенсацію різниці в тарифах на 6,9 млрд грн, але регіони отримали лише 2 млрд грн. Платіжки ще на 2,3 млрд грн поки не затверджені.

"Цю ситуацію можна розцінювати так, що в держбюджеті немає грошей, і Мінфін гальмує підтвердження документації", - говорить Рабошук. Нагадаємо, за вересень залишок коштів на єдиному казначейському рахунку уряду впав до рекордного за 10 років мінімуму в 2,31 млрд грн.

- Держказначейство заблокувало рахунки місцевих бюджетів

Оскільки коштів на погашення заборгованості у місцевих органів влади немає, мери просять уряд списати борги перед постачальниками, як це було зроблено підприємствам сфери енергетики в 2011 році. Тоді галузі списали 24 млрд грн боргу за газ, спожитий у 1997-2011 роках.

Мери просять Кабмін вплинути на "Нафтогаз", який не встановлює ліміти на постачання газу до повного погашення заборгованості. Але міністр Близнюк каже, що це неможливо.

Мери не втомлюються просити закласти в тарифі на тепло хоча б нинішню ціну постачання газу ТКЕ у розмірі 1309 грн за 1 тис. куб. м замість ціни газу 2008 року - 686 грн. Втім, в уряді неодноразово заявляли, що підвищення тарифів ЖКГ, зокрема на опалення і газ, не відбудеться не тільки до парламентських виборів, але і після них. !zn

Читайте також:

Міністр Близнюк запевнив, що в цьому році ЖКГ-тарифи підвищувати не будуть

Житлово-комунальні послуги для населення будуть поетапно дорожчати після виборів

Азаров пообіцяв не підвищувати комунальні тарифи після виборів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі