Мінфін запевняє, що бюджет наповнюється без «друкарського» верстату НБУ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацбанк не брав участі в купівлі облігацій держпозики, всі гроші надавали комерційні банки, зазначають у Мінфіні.

За словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галини Пахачук, Національний банк України (НБУ) не скуповує активно валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Про це вона розповіла під час круглого столу «Інвестиційний клімат у фінансовому секторі: що перешкоджає притоку капіталу?», який 12 квітня організувала ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

«Нацбанк не брав участі в купівлі облігацій держпозики (з початку року на первинних аукціонах). В основному це робили учасники ринку, банки і юридичні особи», - наголосила представник Мінфіну.

За даними Пахачук, з початку року уряд залучив на внутрішньому ринку 25 млрд грн. (з них 23 млрд грн – за перші три місяці). «25 млрд - це дійсно дуже хороший показник з точки зору об’ємів запозичень на внутрішньому ринку. Адже, як кажуть: Мінфін, залучаючи ресурси на внутрішньому ринку, «відбирає» їх з економіки, відповідно, на кредитування банки направляють менше коштів. Проте, через запозичення уряду також відбувається перенаправлення фінансових ресурсів в економіку. І тут ми отримуємо хороші результати та орієнтуємо учасників ринку» - зауважила вона.

У свою чергу заступник голови правління Національного банку Віра Ричаківська констатувала, що для банківської системи нині значущим викликом є нестача якісних позичальників. «Питання зараз не стільки в нестачі ресурсів, скільки в тому, кого кредитувати і на яких умовах. Сьогодні це питання дуже злободенне», - підкреслила представник НБУ.

Зазначимо, що з початку року портфель ОВДП, який знаходиться в НБУ, збільшився на 2 млрд грн. у банків – на 8,3 млрд грн.; у нерезидентів же скоротився на 170 млн грн. !zn

Читайте также:

Банки-2012: «борітеся - поборете»?

Банкир: Чиновники сами провоцируют нестабильность на финансовом рынке

Правительство должно оптимизировать долговую политику, - эксперты

Наиболее реальными кредиторами для Украины в 2012 году будут российские банки

В Минфине радуются, что их валютные ОВГЗ уже пользуются спросом у населения

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі