Мінфін вже залучив від продажу валютних облігацій 2,5 млрд и 300 млн євро

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA

Міністерство фінансів вже продало на внутрішньому ринку урядові облігації, номіновані в доларах США, на $2,5 млрд, а в євро – на 300 млн, повідомив директор департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дуби хвіст.

Про це він розповів під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого 12 липня Лігою фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Ми активно заміщуємо зовнішні запозичення внутрішніми. Вийти на зовнішній ринок зараз можна, але яка буде ціна? Якщо є можливість заплатити внутрішньому інвестору, це – кращий вибір», - констатував представник центробанку.

За словами ж директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галини Пахачук, уряд в цілому запозичив у І півріччі близько 50 млрд грн, що становить половину всього річного плану. При цьому погашено зобов’язання на 44 млрд грн.

«Законодавець передбачив Бюджетним кодексом, що Міністерство фінансів має право з урахуванням кон’юнктури визначатися стосовно ринків запозичення (внутрішній чи зовнішній – ред.). Відповідно й були прийняті рішення, що в І півріччі Мінфін позичає на внутрішньому ринку, бо тут оптимальніші умови з точки зору вартості, строків, валюти», - зауважила Пахачук.

Вона також нагадала, що на червень припало 30% річного плану обслуговування держборгів, і це не зовсім правильно.

«Такого не має бути. Навантаження має бути рівномірне, щоб не створювати шоки для казначейського рахунку, потрібно, щоб система мала ліквідну позицію, щоб не було ніяких нервових потрясінь», - зауважила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну.

При цьому чиновник уточнила, що до кінця року буде рівномірне навантаження по відношенню до платежів на кожний місяць. «Є час на майбутнє передбачити, щоб не було проблемних питань», - резюмувала вона.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі