Мінфін залучив рекордні 6,65 млрд грн на вчорашніх аукціонах ОВДП

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Банки вперше позичили державі таку рекордну суму за один день аукціонів, до тог ж переважна частина проданих цінних паперів припала на ОВДП у валюті. Таким чином Мінфіну вдається дотримуватися планів не позичати за кордоном.

Міністерству фінансів вдалося в четвер, 21 червня, залучити на первинних аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) рекордно високу суму - 6,652 млрд. грн, з яких на гривневі папери припадає лише 1,513 млрд грн.

Згідно з інформацією відомства, вперше продано трирічні доларові ОВДП із достроковим погашенням на $ 175,1 млн під 4,5% річних, а також такі ж папери в євро на 40 млн під 4,8% річних.

На їх купівлю були відповідно дві та одна заявки, які задоволено.

Крім того Мінфіну вдалося продати трирічні ОВДП доларові під 9,45% річних на $ 316,63 млн і 13-місячні доларові ОВДП під 9,3% річних на $ 100,1 млн. При цьому якщо покупець довгих валютних паперів був один, то на купівлю річних облігацій подано 5 заявок.

НБУ: Банки перестали залучати валюту за кордоном - вигідніше позичати в Україні

Така ж кількість заявок надійшла і на придбання п'ятирічних гривневих ОВДП. Усі покупці вимагали ставку 14,3% річних, і Мінфін пішов їм назустріч, отримавши 1,513 млн грн.

Усього ж 21 червня оголошено 11 аукціонів, хоча ще на початку місяця Мінфін не планував їх розміщувати в цей день. Гривневі ОВДП з погашенням через 11 місяців, два, три і сім років попитом не користувалися, також як і дво-і трирічні доларові ОВДП.

Попит на валютні ОВДП можна пояснити тим, що НБУ напередодні дозволив банкам враховувати 10% від номінальної вартості облігацій для покриття обов'язкових резервів комерційних банків, які формуються на окремому рахунку в НБУ.

Згідно з даними Державної скарбничої служби, обсяг розміщення держоблігацій з початку року по 18 червня становив 37,49 млрд грн при плані запозичень на січень-травень 50,53 млрд грн і на січень-червень 58,5 млрд грн. До того ж зовнішні запозичення були відсутні.

На аукціонах 19 червня Мінфін залучив 2,83 млрд грн: 2,03 млрд грн від продажу п'яти-і семирічних гривневих паперів і $ 99,76 млн від доларових ОВДП, переважно 13-місячних.

За період з початку року до 18 червня із загального фонду виплачено 10,75 млрд грн за рахунок обслуговування держборгу (3,54 млрд грн - по зовнішньому боргу) і 26,85 млрд грн - за рахунок погашення держборгу (9,61 млрд грн - за зовнішнім).

При цьому план виплат на січень-травень становив відповідно 9,4 млрд грн і 16,54 млрд грн, а на січень-червень - 13,36 млрд грн і 40,15 млрд грн. Зокрема, Мінфін має 26 червня виплатити в рахунок погашення та обслуговування єврооблігацій $ 516 млн.! zn

Читайте також:

Хорошковський: Україні доведеться знову позичати, щоб повернути старі борги. Але дефолту не буде

З початку року банки повернули НБУ кредити рефінансування на 4 млрд грн

Мінфін запевняє, що бюджет наповнюється без «друкарського» верстату НБУ

Банки не будуть брати з населення великі комісійні при продажу валютних ОВДП, - НБУ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі