Міністр фінансів не знає ціну на газ і курс долара, що закладені у бюджет-2013

Поділитися
© КМУ, ZN.UA
Ціну на газ і курс долара, закладені в затвердженому бюджеті на наступний рік, журналістам не називають: глава Мінфіну відсилає до міністра соцполітики, а міністр економіки - до Нацбанку.

Члени уряду не змогли назвати журналістам ціну на газ і курс долара, на яких ґрунтується проект державного бюджету на 2013 рік.

Так, під час брифінгу міністр фінансів Юрій Колобов не зміг назвати прогнозовану ціну на імпортний газ в 2013 році. На питання про ціну на газ він зазначив: «Така, як за контрактом».

У той же час, прохання журналістів назвати низку інших параметрів проекту держбюджету викликала у Колобова здивування. «Тут же два томи, я що, повинен все знати?», - сказав міністр, взявши в руки об'ємний документ проекту держбюджету на 2013 рік.

Окрім того, він не назвав розмір мінімальної заробітної плати та рівень прожиткового мінімуму. «Це питання до міністра соціальної політики», - сказав Колобов.

Після цього журналісти поцікавилися у міністра економіки Петра Порошенка про те, який курс долара прогнозується на 2013 рік, на що той сказав, що це питання не до нього, а до Національного банку України.

Також він погодився з тим, що міністр фінансів не визначає курс долара, а це робить НБУ.

Як повідомлялося, на своєму засіданні в середу, 12 вересня, Кабінет міністрів України затвердив проект закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік».

Прогноз споживчої інфляції на 2013 рік затверджено на рівні 5,9% (в цьому році - 7,9%). номінальний ВВП - 1 687,8 млрд грн, зростання реального ВВП - 4,5%, індекс цін виробників - 6,3%, рівень безробіття - 7%.

Разом з тим, дефіцит бюджету в наступному році у порівнянні з поточним істотно зменшити не вийшло, як мали намір в Кабміні: у проекті бюджету він затверджений на рівні 1,65% ВВП (раніше планувалося знизити до рівня від 0,8-1% ВВП з 1,7 в 2012-му). Таким чином, дефіцит бюджету складе приблизно 27,849 млрд грн (у поточному році - 25,130 млрд грн).

При цьому названий дефіцит не враховує дефіцит НАК «Нафтогаз України», який фінансується урядом за рахунок випуску ОВДП. У той же час прогноз дефіциту НАК на 2013 рік не називається.

Доходи державного бюджету збільшаться на 6,4%, або на 23,8 млрд грн, - до 394,6 млрд грн.

Нагадаємо, бюджет-2012 розрахований виходячи з урядового прогнозу зростання ВВП за підсумками 2012 року на рівні 3,9%, прогнозу номінального ВВП - 1,5 трлн грн, інфляція - на рівні 7,9%, курсу гривні - 8 грн за один долар.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі