Міністри фінансів G20 визначили заходи щодо стабілізації світової економіки

Поділитися
© Getty Images
Міністри фінансів і глави центробанків провідних світових економік (G20) за підсумками своєї зустрічі в Парижі 15 жовтня прийняли комюніке, в якому визначили заходи, які необхідно прийняти для відновлення довіри до глобальної фінансової системи, забезпечення її стабільності та зростання світової економіки.

Зокрема, члени двадцятки висловили готовність виконати зобов'язання, взяті на себе за підсумками зустрічі у вересні ц.р. у Вашингтоні. G20 вітає "амбітну реформу" економічної системи Європи і завершення країнами зони євро реалізації рішень, прийнятих країнами валютного блоку 21 липня 2011 р. і спрямованих на збільшення обсягу та підвищення гнучкості інструментарію Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). G20 розраховує на продовження роботи з посилення EFSF з метою стримування кризи, а також на відчутні результати засідання Європейської ради 23 жовтня ц.р., на якому повинен бути запропонований цілісний план подолання поточних проблем.

"Двадцятка" досягла прогресу за узгодженим планом дій, який буде включений до порядку денного майбутнього саміту глав країн-членів G20 в Каннах. Цей план передбачає низку заходів для зниження ступеня уразлості економіки та зміцнення основ стійкого і збалансованого економічного зростання.

"Розвинені економіки, враховуючи різні міжнародні обставини, почнуть політику, покликану зміцнити довіру до економіки, підтримати її зростання, а також сприяти реалізації чітких, ефективних конкретних заходів забезпечення фіскальної консолідації. При наявності необхідних ресурсів вони прискорять реалізацію структурних реформ для перебалансування попиту в цілях підвищення рівня внутрішнього споживання. Економіки з дефіцитом поточного рахунку платіжного балансу вживуть заходів для накопичення резервів", - наголошується в документі.

"Економіки, що розвиваються, проведуть коригування макроекономічної політики в цілях підтримки економічного зростання при понижувальних ризиках, стримають інфляційний тиск і докладуть зусиль для збереження стійкості при волатильності руху капіталів. Економіки, що розвиваються при наявності необхідних ресурсів, прискорять реалізацію структурних реформ для перебалансування попиту в цілях підвищення рівня внутрішнього споживання, чому буде сприяти триваючий рух до системи ринково орієнтованих обмінних курсів, а також підвищать гнучкість останньої для відповідності економічним реаліям", - підкреслюється в комюніке.

При цьому всі країни зобов'язуються продовжувати структурні реформи для прискорення потенційного зростання.

Як наголошується, при реалізації всіх узгоджених заходів "двадцятка" буде прагнути стимулювати економічне зростання, соціальну інтеграцію та підвищувати рівень зайнятості. G20 також висловлює свою прихильність забезпеченню стабільності банківської системи та фінансових ринків. "Ми забезпечимо достатню рекапіталізацію банків і їх доступ до додаткових засобів для усунення поточних ризиків. Останнім часом центробанки зробили рішучі заходи в цьому відношенні і продовжить уважно відслідковувати ситуацію, щоб своєчасно виділити банкам необхідний обсяг ліквідності в разі необхідності. Фінансова політика орієнтована на підтримку цінової стабільності і економічного відновлення", - наголошується в заяві.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі