Міжнародний експерт: Відновлювана енергетика - ключ до енергонезалежності України

Поділитися
© legambiente.emiliaromagna.it
Перехід з викопного палива на поновлювані джерела енергії створює неочевидну вигоду, про яку рідко згадують: використання місцевих доступних джерел енергії, зниження витрат на оплату часто імпортних традиційних енергоресурсів, що постійно дорожчають, зниження витрат на утримання атомних електростанцій, переробку.

Україна, завдяки інтенсивному розвитку відновлювальної енергетики, може значно підвищити темпи розвитку власної економіки, посилити енергонезалежність від зовнішніх постачальників традиційних енергоресурсів, а також знизити шкідливий вплив на навколишнє середовище і клімат. Про це сьогодні в Києві заявив авторитетний світовий експерт в галузі енергетики, творець системи «зеленого тарифу», депутат парламенту Німеччини Ханс-Джозеф Фелл.

«Розвиток відновлюваної енергетики в Україні та посилення власної енергонезалежності є неминучим, якщо країна прагне підвищити економічні показники і вийти на рівень розвитку своїх європейських сусідів. Як показує практика - інвестування в стійку енергетику сьогодні є одним із пріоритетних напрямків, як на стабільних, так і на інтенсивно розвиваються ринках», - сказав Фелл під час зустрічі з фахівцями енергетичного сектора Україні.

Ханс-Джозеф Фелл зазначив, що Україні, як сільськогосподарська країна, має величезний природній потенціал відновлюваних джерел частині біоенергетики. Також у України є колосальний потенціал в області сонячної енергетики, оскільки на її території сонячна активність більша, ніж у Німеччині.

Реалізація інфраструктурних проектів у сфері альтернативної енергетики, за словами Фелла, дозволить надати потужний імпульс розвитку машинобудування, сільського господарства, забезпечити існуючі підприємства замовленнями, створити абсолютно нові виробництва і безліч додаткових робочих місць. Експерт уточнив, що в Німеччині за останні 10 років в сфері відновлюваної енергетики було створено понад 370 тис. нових робочих місць.

Експерт звернув увагу, що перехід з викопного палива на поновлювані джерела енергії створює ряд неочевидних вигод, про які рідко згадують:
- використання місцевих доступних джерел енергії;
- зниження витрат на оплату, часто імпортних, постійного дорожчають традиційних енергоресурсів;
- зниження витрат на утримання АЕС, переробку та захоронення радіоактивних відходів;
- рекультивацію земель, які постраждали від видобутку та спалювання вугілля.

«Ціни на нафту, природний газ, на традиційні види енергії весь час зростають. І вони все більше обтяжують економіку. Країни також зазнають збитків через глобальне потепління. Тому ми повинні зупинити всі шкідливі викиди в атмосферу, 80% яких припадає на видобуток і використання газу та вугілля. Тому ми повинні відмовитися від газу і вугілля... І Європа йде цим шляхом», - підкреслив Фелл.

Він нагадав, що Євросоюз кілька років тому поставив перед собою завдання збільшити частку відновлюваних джерел у загальному енергобалансі до 20% до 2020 р. Уряд Німеччини поставило мету досягти 80% до 2030 р. Фелл впевнений, що альтернативна енергетика через вісім років буде покривати набагато більше п'ятої частини потреб ЄС в енергії. «Нам потрібно прагнути до 100%-ої відмови від традиційних видів енергетики», - резюмував експерт.

В Україні частка альтернативної енергетики в енергобалансі складає менше 1%. Відновлювана енергетика в Україні в 2011 р. розвивалася інтенсивніше, ніж традиційна. На початок липня загальна кількість компаній, що експлуатують електростанції на ВДЕ і реалізують електроенергію за зеленим тарифом, зросла до 66, а кількість таких електростанцій - до 111, з яких 23 - сонячні.

Аудиторська компанія Ernst&Young в 2011 р. включила Україну в міжнародний рейтинг країн, привабливих для реалізації проектів у галузі відновлюваної енергетики. !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі