Moody's позбавило Францію вищого кредитного рейтингу

Поділитися
Moody's позбавило Францію вищого кредитного рейтингу © bloomberg.com
Рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий кредитний рейтинг Франції з найвищого рівня «Ааа» до «Аа1». Прогноз при цьому зберігається "негативний".

Агентство Moody's пояснює зниження рейтингу Франції трьома взаємопов'язаними причинами. На довгостроковий прогноз зростання французької економіки негативним чином впливають поступова втрата конкурентоспроможності економіки і зниження гнучкості у сфері праці і надання послуг.

Через складне становище фіскальні перспективи у короткостроковій перспективі залишаються нечіткими, в той час як в довгостроковій - залежать від реформ на ринку зайнятості та в промисловості. Проблеми в єврозоні також негативним чином впливають на стійкість французької економіки - значна кількість компаній, у тому числі великих банків, тісним чином пов'язані з периферійними державами зони євро.

«Негативний» прогноз за рейтингом зберігається у зв'язку з нестійким положенням всієї єврозони. Крім того, французький уряд зіткнеться з серйозним опором при проведенні перетворень.

У Moody's також врахували, що Париж стане великим донором коштів для Європейського стабілізаційного механізму (ESM) й інших антикризових фондів. Підвищення рейтингу Франції в середньостроковій перспективі малоймовірне, однак прогноз за рейтингом може бути замінений на «стабільний» за умови успішного проведення структурних реформ та фіскальної консолідації.

Незважаючи на всі проблеми, рейтинг Франції залишається на дуже високому рівні, підкреслюють в Moody's. Франція як і раніше володіє значним запасом міцності, диверсифікованою економікою та готова проводити реформи.

Міністр фінансів Франції П'єр Московісі пов'язав втрату найвищого рейтингу з політикою попередніх кабмінів і заявив, що рішення Moody's має мотивувати владу країни на продовження структурних реформ в економіці. Він додав, що Франція не відмовляється від планів скоротити дефіцит бюджету до 3% від ВВП в 2013 році.

Президент країни Франсуа Олланд пообіцяв продовжити роботу над покращенням економічної ситуації в країні і закликав виборців оцінити результати його зусиль через п'ять років. Але і його рейтинг падає: згідно з опитуванням, зробленим центром Ifop, кількість французів, задоволених роботою Олланд на посту президента країни, у листопаді 2012 року знизилася на 1% - до 41%. Втім, такий результат падіння популярності знаходиться в межах статистичної похибки. Однак рейтинг прем'єр-міністра Жана-Марка Айро також знизився на 6% - його роботою задоволені 43% відсотки французів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі