Москва погодиться дати Києву знижку на газ, але не більше 10%

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
На перемовинах про ціну газу для України Росія має намір обмежитися 10%-ю знижкою, говорять джерела, знайомі з позицією російської монополії.

Росія запропонувала Україні відновити заморожені з середини січня перемовини про зниження ціни газу. На цей крок Москва пішла після того, як знижок - у середньому на 10% - домоглися європейські компанії.

За словами джерела у Мінпаливенерго, перемовини можуть відновитися вже на цьому тижні. Проте початок перемовин зовсім не означає, що Росія готова на значні знижки.

Для України мова йде про ті ж 10% і лише за умови закупівлі всього законтрактованого раніше обсягу палива. Так, у «Газпромі» згодні знизити ціну для України у рамках довгострокових контрактів, як це було зроблено для європейських споживачів, пише «Коммерсантъ-Украина».

У відповідь російська сторона хоче отримати гарантії того, що Україна більше не буде наполягати на подальшому зниженні ціни газу і купить у 2012 році 33 млрд куб. м палива, як зазначено в угоді між країнами.

Зменшення ціни з $415 до $200-250 за тис. куб. м можливе тільки в тому випадку, якщо Київ погодиться на російський варіант створення консорціуму з управління газотранспортною системою - тобто не менше 50% повинен отримати «Газпром».

Однак така пропозиція не влаштовує Україну, і вона поки наполягає на 34% «Нафтогазу» і по 33% - «Газпрому» і європейському партнеру.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що, роблячи свідомо нецікаву для України пропозицію, «Газпром» хоче попередити можливе втручання у перемовини Єврокомісії.

«Україна намагається залучити до перемовин третю сторону - ЄС, показуючи, що Росія категорично не згодна створювати рівні умови для європейських споживачів і для "Нафтогазу". А своєю пропозицією "Газпром" намагається продемонструвати, що встановлює для своїх партнерів рівні умови», - говорить експерт. !zn

Читайте також:

Азаров запропонував здати «трубу» через морози

Україна запросила ЄС брати участь c Росією у перемовинах щодо ГТС

Україна не піде на поступки РФ, консорціум - єдиний шлях вирішення проблеми

Лавров про газотранспортний консорціум: Ви нам, ми - вам

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі