"Газпром": Незабаром значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю

Поділитися
© ИТАР-ТАСС
Представник "Газпрому" підтвердив намір повністю виключити Україну від транзиту газу в Європу.

Російський газовий монополст "Газпром" підтвердив намір виключити Україну - головного наразі транзитера експорту російського блакитного палива - з системи доставки газу на цільові ринки.

Про це заявив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов у середу, 22 лютого.

"Після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів: "Південний потік" з максимальною продуктивністю, "Північний потік" з додатковими новими нитками, враховуючи вже наявні у власності компанії транспортні потужності в Білорусі і в Чорному морі, транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю", - сказав він.

Нагадаємо, раніше в Європейському союзі заявили, що створення тристороннього консорціуму між Україною, РФ і ЄС і модернізація української газотранспортної системи (ГТС) буде більш ефективним, ніж будівництво нової системи через Чорне море ("Південного потоку").



Як відомо, Україна виступає проти будівництва «Південного потоку», оскільки він є прямим конкурентом української газотранспортної системи (ГТС). Київ заявляє, що вартість реалізації цього проекту в рази перевищує можливі інвестиції в українську ГТС, які можна вкласти і тим самим збільшити пропускну здатність українського маршруту поставок газу в Європу.

За оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, після будівництва першої і другої черг «Північного потоку» обсяги транзиту газу по території України можуть скоротитися з сьогоднішніх 100 млрд до 70-80 млрд кубометрів на рік. Проте в свої оцінки експерт не закладає фактор запуску «Південного потоку», оскільки вважає малоймовірним його будівництво (на думку В.Омельченка, шанси запуску «Південного потоку» складають лише 40%). !zn

Читайте також:

Переговори з РФ тривають, але рішення поки немає

Україна не має наміру ні з ким сваритися з приводу ГТС, - Янукович


Лавров про газотранспортний консорціум: Ви нам, ми - вам


Україна не піде на поступки РФ, консорціум - єдиний шлях вирішення проблеми, - Азаров

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі