МВФ піде на поступки і погодиться на поетапне підвищення ціни на газ, прогнозують експерти

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© haaretz.com
Експерти вважають, що основні вимоги МВФ до України залишаться тими ж. При цьому є реальні шанси на деякі послаблення.

Міжнародний валютний фонд (МВФ), швидше за все, погодиться на поетапне підвищення ціни на газ. Такий прогноз у коментарях для ZN.UA зробила голова ради директорів групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Валерія Гонтарєва.

«Основні вимоги МВФ залишаться тими ж: збалансований бюджет з реальним дефіцитом, підвищення тарифів на газ для населення (що, знову ж таки, необхідно для збалансованого бюджету) і гнучкість курсу гривні. Ніяких більш жорстких умов я не очікую. Навпаки думаю, що МВФ погодиться на поетапне підвищення тарифів на газ, починаючи з 20%, і що узгоджений дефіцит реального бюджету буде навіть збільшено», - зазначила фінансист.

МВФ пом'якшив свою позицію в питанні підвищення тарифів на газ в Україні

На думку Гонтарєвої, Україні необхідно відновити роботу з МВФ, враховуючи в т.ч. значні виплати по кредитах Фонду в наступному році - $ 5,6 млрд, оскільки «навряд чи в світі знайдеться багато інвесторів, які погодяться профінансувати дані виплати МВФ своїми грошима».

Нагадаємо, що з 7 по 17 грудня в Україні буде працювати місія МВФ на чолі з Крістофером Джарвіс. Як заявляв голова київського представництва МВФ Макс Альєр, місія буде вести переговори з Україною щодо нової угоди stand-by.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ZN.UA міністр фінансів України Юрій Колобов заявив, що питання виконання Україною зобов'язань перед МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення вже не стоїть так принципово і жорстко, як раніше. Уряд розраховує домогтися від МВФ певних поступок у цьому питанні, зокрема, дозволити підвищувати тарифи впродовж п'яти років паралельно з реформами в енергетичному секторі.

Українська влада хоче переконати МВФ продовжити - а не укладати нову програму кредитування України (поточна програма заморожена з весни 2011 року, її термін дії закінчується в грудні 2012 року), оскільки тоді можуть бути виставлені більш жорсткі умови.

У свою чергу Фонд згоден подумати про можливе відновлення співпраці з Україною. При цьому МВФ не називає чіткої умови для такого діалогу, тактовно вказуючи на очікуване переформатування уряду в зв'язку з минулими виборами. !zn

Читайте також:

МВФ знову рекомендував Україні перейти на гнучкий курс гривні


У МВФ натякнули, що про відновлення кредитування України готові говорити тільки після зміни Кабміну Азарова

Азаров сподівається на кредит МВФ без виконання зобов'язань


Експерти: Україна відновить співпрацю з МВФ, незалежно від результатів виборів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі