МВФ поставив владу в глухий кут, зажадавши в рік виборів підвищити ціни на газ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
МВФ поставив перед українською владою нездійсненне завдання - у рік виборів підвищити ціни на газ для населення на 30%, а потім піднімати їх кожні півроку на 20%

Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення ціни на газ для населення України на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики (ТКЕ) на 58%.

Про це йдеться у листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем`єр-міністру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартири МВФ у Вашингтоні, копію якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

У листі наголошується, що поточна енергетична політика України є неприйнятною.

«Занижена ціна на газ, який використовується населенням і комунальними підприємствами, підриває фінансові позиції «Нафтогазу» і сектори загальнодержавного управління, позбавляє стимулів для підвищення ефективності використання енергоресурсів і інвестування, а також забезпечує непропорційно високі субсидії для найбільших споживачів газу», - наголошується у документі.

В зв`язку з цим Фонд пропонує українському уряду провести підвищення ціни на газ для зазначених груп споживачів. При цьому, на думку фінансової установи, навіть після такого підвищення ціни населення і ТКЕ платитимуть менше 25% вартості газу, що імпортується, а отже, уряду необхідно буде проводити подальше підвищення тарифів.

«Уряд має оголосити про графік подальшого 20-відсоткового підвищення тарифів на газ, яке відбуватиметься один раз на півроку, до часу, поки не буде забезпечене повне відшкодування вартості ресурсу», - вважає Фонд.

Водночас МВФ рекомендує уряду України реформувати існуючу систему соціальної допомоги, за якої основна маса субсидій спрямовується на домогосподарства, які належать населенню з великими доходами. У зв`язку з цим Фонд пропонує уряду ініціювати зміну законодавчих норм з метою уніфікації та оптимізації системи надання субсидій, які б орієнтувалися на найменш незахищені верстви населення.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2012 року в штаб-квартиру МВФ вирушила українська делегація, яка повернулася ні з чим.

Нагадаємо, МВФ у липні 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною, затвердивши для країни нову програму stand-by на SDR10 млрд (близько 15,6 млрд доларів). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ виділив Україні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

У 2011 році МВФ Україні грошей не давав. Однією з причин стало небажання української сторони підвищувати ціни на газ і тарифи на послуги ЖКГ.

У 2012 році Україна повинна повернути МВФ SDR2, 433 млрд (3,719 млрд доларів за поточним курсом), у тому числі SDR199 млн відсотків. !zn

Читайте також:

Влада намагалася закрити EX.UA на догоду МВФ

У МВФ і без тарифів нині не надто шанують офіційний Київ

Хорошковський і Клюєв повернулися від МВФ ні з чим

Хорошковський згадав, що в МВФ ще лежать «наші» 10 млрд доларів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі