МВФ: Вдалі газові переговори з РФ не знімають питання підвищення тарифів для населення

Поділитися
© mattsabo17, flickr.com
В МВФ заявляють, що навіть у випадку вдалих переговорів з РФ про ціну імпортованого газу це не знімає питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго. Українська ж сторона вважає, що збільшення тарифів на газ для зазначених категорій не вирішить проблеми, а збільшить обсяги неплатежів.

Навіть у випадку вдалих переговорів з Росією про ціну імпортованого газу це не знімає питання про підвищення тарифів на газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Про це заявив глава представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр під час 8-ї щорічної української інвестиційної конференції.

«Не можна тільки сподіватися на те, що Росія знизить ціни, оскільки розрив у даний час настільки величезний, що навіть за рахунок реального зниження не можна буде досягти покриття цього розриву», - сказав Альєр.

За його словами, на сьогодні домогосподарства і підприємства ТКЕ платять тільки 15% від ціни імпортованого газу. Ці ставки одні з найнижчих в Європі і у світі. Альєр висловив переконання в тому, що Росія не погодиться на 85% знизити ціни на газ.

Україна найняла американських лобістів для переговорів з МВФ

У свою чергу перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський в ході конференції заявив, що збільшення тарифів на газ для зазначених категорій не вирішить проблеми, а збільшить обсяги неплатежів.

«Якщо ми сьогодні за пропозицією МВФ підняли б ціни в два рази, то ми б всього досягли близько 25-30% собівартості ціни газу. Ми все одно не вирішуємо цю проблему», - сказав Хорошковський.

За його словами, зараз уряд працює над монетизацією пільг за тарифами, а також розробляє схему, за якою пільги будуть отримувати саме ті, хто їх найбільше потребує.

Як повідомлялося, питання тарифів на газ стало каменем спотикання в минулому році, коли Україна втратила можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні восени минулого року, після чого взяла паузу для відпрацювання технічних питань. !zn

Читайте також:

Україна найняла американських лобістів для переговорів з МВФ


Азаров до кінця березня направить на перемовини до МВФ нового міністра фінансів

Україна попросить МВФ рефінансувати старий борг новим кредитом

МВФ може припинити кредитування України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі