На базі Запорізького титано-магнієвого комбінату створять ТОВ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© svitoutdoor.com.ua
На базі Запорізького титано-магнієвого комбінату створять спільне підприємство у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю.

У розпорядження DT.UA потрапили і урядові матеріали щодо перетворення Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК).

Як виявилося, комбінат виробляє не 850 тонн титанової губки на місяць, як стверджують заводчани, а всього 600-700 тонн. Хоча те, що підприємство давно потребує реконструкції, - чистісінька правда. Як і те, що структура експорту дуже далека від оптимальної: 80% виробленої продукції експортується у вигляді сировини.

Ключовий фразою підготовленої ФДМУ записки для Кабміну є забезпечення «необхідних організаційно-правових умов для залучення недержавних суб’єктів господарювання». У перекладі з бюрократичної це означає розмив держпакета підприємства зі 100-відсоткового до необхідного «недержавному інвестору».

Інвестор відомий - структури Дмитра Фірташа вже кілька років консолідують титанові активи і публічно заявляють про намір одержати контроль у тому числі й над ЗТМК.

Кабмін йому активно в цьому допомагає. У липні минулого року, з подачі представників Партії регіонів, парламентарії виключили підприємство зі списку тих, що не підлягають приватизації, а зараз взялися за деталі.

Відкритих конкурсів ніхто проводити не має наміру. На базі Запорізького титаномагнієвого збираються створити спільне підприємство у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю.

Більш того, приватизатори були настільки готові на все, що навіть не позначали частку держави в новому підприємстві. У Кабміні поки що вирішили, що для початку 49% Дмитру Васильовичу вистачить.

Також в пропонованих Кабміну документах нічого немає і про цілі залучення інвестора. Зазначається лише, що «для технічного переоснащення підприємства необхідно близько
1,6 млрд. грн., і таких грошей у бюджеті немає».

Примітно, що в експертному висновку для Кабміну прямо сказано, що передача майнового комплексу ЗТМК до складу статутного фонду нового ТОВ означає безоплатну передачу з власності держави в обмін на одержання корпоративних прав, «які не забезпечать повноцінного контролю держави за його діяльністю».

Більш того, «законодавство не передбачає встановлення під час створення товариства якихось зобов’язань щодо внесення недержавним учасником додаткових інвестицій для розвитку підприємства». Зате це ж законодавство гарантує одержання новим співвласником пріоритетного права на викуп державної частки товариства.

Виникає і запитання про правонаступництво нового підприємства, зокрема про долю накопичених боргів (їх, за кількома оцінками, близько 800 млн. грн.).

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Ігоря Маскалевича «ЗТМК розміняють на шлам». ! Zn

Читайте також:

Янукович дав добро на покупку Фірташем українського титану

Азаров обурений, що олігархи не діляться з простими українцями своїми надприбутками


Коломойський і Фірташ позбавили бюджет 3 млрд грн, пролобіювавши зменшення ренти на нафту

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі