На гроші НБУ банки зможуть реструктуризувати проблемні кредити

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Постанова №321 є певною мірою превентивним заходом, що показує всім учасникам ринку, що регулятор готовий за необхідності підтримувати банки на довгостроковій основі.

Отримання довгострокових стабілізаційних кредитів у НБУ дозволить «хворим» банкам не тільки стабілізувати своє фінансове становище, але і реструктуризувати проблемні позики.

Таку думку в коментарях ZN.UA висловила аналітик «Укрсоцбанку» Оксана Брусенська.

«У середньостроковій перспективі, можливо, вирішуючи питання з проблемними кредитами, банки зможуть переключитися на кредитування реального сектора країни, маючи під рукою недорогий довгостроковий ресурс», - доповнила експерт. Крім того, констатує представник «Укрсоцбанку», стабкредити можуть допомогти вирішити питання скорочення активів для дотримання нормативних значень.

"Поява у банків доступу до довгострокового фінансування є однозначно позитивним кроком, який сприяє підвищенню стійкості українських банків до різного виду шоків", - погоджується директор департаменту організації, стратегії і PR "Кредобанку" Роман Лепак, коментуючи прийняття НБУ постанови № 321, якою максимальний термін надання стабкредитів збільшено в 4 рази - до 5 років.

На думку експерта, постанова № 321 є певною мірою превентивним заходом, що показує всім учасникам ринку, що регулятор готовий за необхідності підтримувати банки на довгостроковій основі. "Попередня норма про тримісячний термін стабілізаційного кредиту була, кажучи прямо, занадто «оптимістична». Досвід минулих років свідчить, що за такий короткий період жоден банк не може кардинально покращити ситуацію зі своєю ліквідністю, якщо проблеми з нею викликані системними явищами. Але те, що нереально змінити за 3 місяці - цілком можливо виправити за рік-два", - резюмує представник "Кредобанку". !zn

Читайте також:

НБУ спровокував гривневий "голод", намагаючись врятувати курс від падіння


НБУ покарав п'ять банків за валютні спекуляції з курсом

Діяльність банків-одержувачів стабкредитів НБУ має бути обмежена

Банкіри зізналися, що рефінансування від НБУ завжди позначається на валютному ринку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі