«Нафтогаз» продаватиме газ в Україні за російські рублі

Поділитися
Рахунки НАКу можуть мігрувати у банки з російським капіталом.

НАК «Нафтогаз України» звернулася до НБУ з проханням про видачу і вже отримала індивідуальну валютну ліцензію на проведення розрахунків з контрагентами у рублях. Це дозволить НАКу приймати від українських компаній-споживачів оплату за газ у російській валюті.

Завдяки цьому вітчизняним підприємствам-експортерам, що постачають продукцію до Росії, не потрібно буде спочатку продавати на міжбанку свою валютну виручку (для обміну рублів на гривні), а можна буде направляти безпосередньо НАК - для оплати постачань газу, повідомило «Экономическим известиям» високопоставлене джерело в НБУ.

Серед зацікавлених у таких розрахунках експортерів чиновник НБУ назвав металургійні підприємства, компанії легкої та харчової промисловості, а також хімкомбінати.

У Нацбанку вважають, що дозвіл «Нафтогазу» купувати рублі безпосередньо в експортерів уже найближчим часом дозволить вдвічі знизити тиск на валютні резерви центробанку (валюту для оплати постачань газу НАК в основному купує у НБУ, - ред.).

Також в НБУ розраховують, що НАК зможе купувати на українському ринку до половини від тієї суми, яка сьогодні необхідна держкомпанії для розрахунків за постачання газу. А протягом півроку - і зовсім перейти на оплату блакитного палива в рублях. Що дозволить заощадити близько $12 млрд з валютних резервів протягом поточного року.

Голова правління одного з банків з українським капіталом, які обслуговують сьогодні рахунки НАК, каже, що розрахунки всередині України в рублях приведуть до того, що всі рахунки «Нафтогазу» мігрують у банки з російським державним капіталом.

«Тут все дуже просто - експортерам стануть потрібні рублеві кредити для оплати газу, які можна буде залучати під контракти або у вигляді овердрафтів та кредитних ліній. Найбільш дешевий рубль в Україну зможуть привести російські держбанки, які і будуть власниками фінансових потоків «Нафтогазу», - пояснює фінансист.

Нагадаємо, раніше глава НБУ Сергій Арбузов повідомив, що центробанк розраховує створити в 2012 році оборот російського рубля в обсязі близько $10 млрд. При цьому НБУ має намір перевести російський рубль у першу категорію і використовувати його для формування валютного резерву в 2012 році.

Національний банк уже давно обговорює можливість надання російській грошовій одиниці особливого статусу, щоб дозволити банкам інвестувати в рубль на тих же умовах, що і в долари і євро. !zn

Читайте також:

Рубль отримає особливий статус в Україні у 2012 році

"Нафтогаз" почав розрахунки з "Газпромом" у рублях

Росія не проти кредитувати Україну замість МВФ

Найбільш реальними кредиторами для України в 2012 році будуть російські банки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі