"Нафтогаз" хоче заробити на продажу газу Європі зі своїх сховищ

Поділитися
«Нафтогаз» бере безпрецедентний кредит у російського банку, що належить «Газпрому». За ці кошти у НАК планують закупити газ для закачування у підземні сховища, після чого продати його європейським споживачам і заробити на цьому додаткові кошти.

У прес-службі НАК «Нафтогаз України» повідомили, що кошти кредиту необхідні для накопичення у ПСГ російського газу. За словами джерела у НАК, компанія «планує закупити газ, який може бути використано для його стабільного транспортування до європейських країн».

Цю інформацію підтвердили і в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України. «Ціна газу далі буде лише зростати... Тому є сенс заздалегідь купити до 1 млрд кубометрів газу за нинішньою ціною і закачати його у ПСГ», - повідомило джерело виданню «Коммерсантъ-Украина».

Нагадаємо, що цієї зими у «Газпрому» виникли проблеми з забезпеченням газом європейських споживачів у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ.

«Тепер ми взяли на себе функцію закупівлі резервного газу, але ми ж і будемо його продавати європейським споживачам і зможемо заробити на цій операції», - пояснило джерело у Міненерго.

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газа

Експерти вважають умови кредиту для НАК «цілком прийнятними», проте сама схема закупівлі газу є досить ризикованою: «Нафтогаз» може отримати кредит, який доведеться обслуговувати, але не зможе вигідно продати газ.

Окрім того, вважають деякі експерти, для НАК небажано і те, що позика береться у банку, пов'язаного з «Газпромом» - це може ускладнити переговори з газовим монополістом, оскільки підвищить нашу залежність від цієї компанії.

Разом з тим інші аналітики відзначають, що таким чином Україна фактично рятує Росію: у «Газпрому» сьогодні є проблеми з реалізацією газу (особливо у напрямку Європи), і для нього пропозиція України закупити більше газу - це вихід зі скрутного становища. Тому Україна може зіграти на тому, що фактично ми вирішуємо проблеми російської компанії зі збутом, і, навпаки, використовувати це як аргумент у переговорах. Окрім того, це покращує стосунки з Європою, показуючи, що Україна дбає про стабільний транзит, говорять експерти.

Як повідомлялося в четвер, 29 березня, НАК "Нафтогаз України" вирішив залучити кредит у розмірі $2 млрд у російського «Газпромбанку» (41,7% належить "Газпрому"), ще $1,53 млрд доведеться віддати в рахунок обслуговування боргу. Кредит залучається на 2012-2019 роки, тобто до кінця дії існуючого контракту на постачання природного газу. !zn

Читайте також:

Та не пересохнуть газові труби!

Україна довела, що не привласнювала російський газ

Азаров: якщо Росія припинить транзит газу, Україна знайде вихід

Єврокомісія заборонила «Газпрому» використовувати «Північний потік» на повну потужність

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі