"Нафтогаз" очікує середньорічну ціну на російський газ на рівні $440/тис. куб. м

Поділитися
© Фото пресс-службы "Укртрансгаза"
У "Нафтогазі" нагадали, що Україна щомісяця платить близько $1 млрд за імпортований російський газ, що в рази перевищує ціну придбаної вишки "Петро Годованець", за допомогою якої НАК розраховує істотно наростити видобуток українського газу.

Середньорічна ціна російського природного газу, що закуповується Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України", складе $440 за 1 тис. куб. м, повідомив голова правління держхолдингу Євген Бакулін.

"Цього року плануємо закупити 27 млрд куб. м газу за середньорічною ціною $440 за 1 тис. куб. м", - сказав він 16 травня за підсумками введення в експлуатацію сучасної самопідйомної плавучої бурової установки (СПБУ) "Петро Годованець".

Бакулін також нагадав, що Україна щомісяця платить близько $1 млрд за імпортований російський газ, що в рази перевищує ціну придбаної сучасної СПБУ, за допомогою якої "Нафтогаз" розраховує істотно наростити видобуток українського газу.

"Україна платить за імпортований природний газ близько $1 млрд щомісяця. За рік виходить сума, рівна вартості 28 таких бурових установок, як "Петро Годованець". Таким чином, при поточних цінах на природний газ у $425 вже перший мільярд кубометрів, видобутий за допомогою цієї бурової, компенсує її вартість", - підкреслив він.

Як повідомлялося, в січні 2011 року державний холдинг імпортував газ на суму $1,4 млрд, у лютому - $1,6 млрд, в березні - $1,25 млрд, у квітні - $948 млн, у травні - $950 млн, в червні - $860 млн, в липні - $477 млн, у серпні - $487 млн, у вересні - $867 млн, жовтні - $1,004 млрд, листопаді - $972,2 млн, грудні - $1,004 млрд. У січні 2012 року НАК імпортував російський газ на $808 млн, у лютому - $1,3 млрд, у березні - $865 млн.

Ціна імпортованого НАК «Нафтогаз України» до країни російського природного газу в першому кварталі 2011 року склала $264 за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - близько $297 за 1 тис. куб. м, у третьому - близько $355 за 1 тис. куб. м, у четвертому - близько $400 за 1 тис. куб. м. У першому кварталі 2012 року ціна російського газу склала близько $416 за 1 тис. куб. м.

За даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу у 2011 році склав 40 млрд 1,747 млн куб. м, його вартість - $12 млрд 361,172 млн.

"Чорноморнафтогаз" за підтримки материнської компанії - НАК "Нафтогаз України" - проводить масштабну модернізацію своїх виробничих потужностей, що дозволить підприємству вийти на якісно новий рівень освоєння шельфу Чорного та Азовського морів, а також у найкоротші терміни значно збільшити видобуток газу, видобуток нафти і відкрити нові родовища вуглеводнів.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України. !zn

Читайте також:

«Нафтогаз» наростив збиток у три рази - до 4,1 млрд грн


Україна перерахувала "Газпрому" $ 628 млн і розрахувалася за квітень

«Нафтогаз» дав «дочці» чергові 3,4 мільярда на «вишки Бойка» і погашення старих боргів

Депутати дозволили «Нафтогазу» закуповувати газ без тендерів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі