Податкова міліція обіцяє не "кошмарити" українців за дрібні валютообмінні операції

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Податкова міліція не буде пересікатися зі звичайними верствами населення. В її поле зору будуть потрапляти операції обсягом більше 15 млн грн.

Якщо 15%-ковий збір з продажу валюти буде введений в Україні, податкова міліція відстежуватиме операції, націлені на ухилення від оподаткування, в обсязі більше за 15 млн грн. Тобто контролю за обміном валюти абсолютною більшістю громадян не передбачається.

Про це розповів перший заступник начальника Головного управління податкової міліції Державної податкової служби Юрій Атаманюк в ході засідання «Фінансового прес-клубу», проведеного за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«Податкова міліція не буде пересікатися зі звичайними верствами населення. Якщо парламент прийме відповідний законопроект, в наше поле зору будуть потрапляти незаконні операції ухилення від сплати податків або збору на суму більш ніж 2,5 млн. грн. Якщо порахувати, що це 15%, то обсяг самої операція має становити понад 15 млн. грн. Хто робить такі валютні операції? Вчитель? Пенсіонер? Лікар? Ні. Це роблять перш за все серйозні ділки тіньової економіки. Ми знаємо як їх задокументувати, як відпрацьовувати», - наголосив Атаманюк.

За даними представника податкової міліції, через тіньові операції з валютою з України за останні два роки в офшори було виведено більш ніж 50 млрд дол. «Якщо при кожній такій операції будуть видатки в 15%, це зробить схему економічно невигідною для тіньового сектору», - резюмував Атаманюк.

За словами голови правління «Укрсоцбанку» Бориса Тимонькіна, законопроект при цьому повністю звільняє від податків людей, які використовуюють валюту як засіб заощаджень.

«Для того, щоб не сплачувати податок, достатньо розмістити валюту в банку на депозиті сроком не менше 30 днів – а потім обміняти її на гривні при знятті депозита», - пояснює банкір. Таким чином, усі громадяни, котрі купують валюту не для заробітків на курсових коливаннях, а я к інструмент збереження і захисту заощаджень, розміщуючит її в банках – збору до Пенсійного фонду сплачувати не будуть».

Нагадаємо, що 20 листопада парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики відкликав законопроект №11433 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою», в якому пропонувалося встановити 15-відсотковий збір до Пенсійного фонду з операцій продажу готівкової валюти фізособами. Як зазначалося, відкликання відбулося для доопрацювання документу та узгодження позицій Кабінету Міністрів, Нацбанку і громадськості. !zn

Читайте также:

Регионал предложил Раде ввести 15%-й сбор с продажи наличной валюты

Нацбанк угрожает «валютчикам» уголовной ответственностью

НБУ распорядился конвертировать 50% валютной выручки экспортеров в гривну


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі