Податкова запропонувала знизити ПДВ для внутрішніх виробників в Україні до 7%

Поділитися
© ZN.UA
Державна податкова служба України підготувала проект ліберальної фіскальної реформи. Ключовими її положеннями стане зниження більш ніж удвічі навантаження на фонд оплати праці та ставки ПДВ для внутрішніх виробників. Однак реалізація цих ідей може дестабілізувати систему державних фінансів, оскільки ініціативи запропоновані в надії на майже повний вихід економіки з тіні на тлі скасування абсолютно всіх податкових пільг.

Державна податкова служба України (ДПСУ) пропонує знизити ставку податку на додану вартість (ПДВ) при внутрішніх торгівельних операціях в Україні до 7%. Про це йдеться в проекті ліберальної фіскальної реформи ДПСУ, яким володіє видання "Коммерсант-Украина".

Сьогодні в Міністерстві фінансів відбудеться обговорення проекту радикальної податкової реформи, підготовленої ДПСУ. Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський і заступник голови ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам.

Згідно з проектом, ДПСУ пропонує реформувати податок на прибуток, але знизити ПДВ. Замість 20-процентної ставки буде стягуватися 12% - при імпорті для всіх видів послуг і галузей, які належать до природних монополій, і до 7% - при внутрішніх операціях.

Різні ставки для імпорту та вітчизняної продукції приведуть до міжнародного конфлікту України з СОТ, попередили у ДПСУ.

"Імпортованим в Україну товарам не може надаватися менш сприятливий режим, ніж товарам національного походження", - підтвердили виданню у Держмитниці. Але якщо Україна все ж знизить ставку ПДВ, це призведе до втрат бюджету у 73,5 млрд грн.

Податківці вже знайшли способи, як компенсувати ці втрати і отримати від бізнесу 98,2 млрд грн. Найбільш несподівана пропозиція - введення податку з обороту в розмірі 2,5% при зниженні через півроку до 2%. Цей компенсатор дасть найбільший обсяг надходжень - майже 54 млрд грн (експортери заплатять 17,8 млрд грн, а внутрішні споживачі - 36 млрд грн).

Ще 24,5 млрд грн буде зекономлено на відшкодування ПДВ, а 14,3 млрд грн - отримано від детінізації. За словами джерела видання в уряді, "відмивання грошей через "податкові ями" і конвертаційні центри коштує бюджету половину ставки від ПДВ. "Тобто на вході 20%, а на виході вже 10%. Саме це неофіційна ставка ПДВ. І податківці про це знають. Рано чи пізно така ситуація призвела б до колапсу бюджету, - пояснює співрозмовник видання необхідність реформи. - Але чому вони вважають, що детінізація спрацює, ніхто в службі пояснити не може".

Одночасно будуть скасовані всі пільги щодо сплати податку на прибуток (2,1 млрд грн) і ПДВ (5,6 млрд грн), який зараз не платять з лікарських засобів, послуг освіти, преси, зернових. "Надалі очікується приріст надходжень до бюджету за рахунок різкого зростання доданої вартості - близько 40 млрд грн на рік, починаючи з 2014 р.", - впевнені в ДПСУ.

Одночасно буде підвищена плата за використання надр для високорентабельних і монопольних галузей: ставка на вугілля марки Т підніметься до рівня вугілля марки А, а податок на видобуток залізної руди підвищиться в 30 разів. !zn

Читайте також:

Податкове навантаження зросло в Україні до рекордного за 20 років рівня

Податкова дозволить включати «правильні» збитки у звітність

Щедра податкова перевиконала план з повернення ПДВ

Податкова заборонить офшорам та іноземному бізнесу виводити прибуток з України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі