Податкова взялася ліквідувати схему, через яку бюджет щороку недоотримує до 20% ВВП

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© радянський плакат
Податкова до кінця 2013 року зібралася покласти край зі схемою, завдяки якій вироблена в Україні продукція продається пов'язаним структурам за заниженими цінами в країни з більш низьким, ніж у нашій країні, податковим навантаженням. Причому реалізується таким чином більше половини (54%) українського товарного експорту.

Державна податкова служба, розробивши законопроект про трансферне ціноутворення, планує до кінця 2013 року ліквідувати схему зловживань при зовнішньоекономічних операціях, через яку держбюджет щороку недоотримує десятки мільярдів гривень. За оцінками незалежних експертів, схема завдає бюджету колосальні збитки - до 15-20% офіційного ВВП.

Керівник податкового відомства Олександр Клименко впевнений, що закон про трансферне ціноутворення буде прийнято в цілому вже в першому кварталі 2013-го, набувши чинності з 1 липня 2013-го чи 1 січня 2014 року.

За підрахунками ДПСУ, з допомогою трансфертного ціноутворення (ТЦ) з України за кордон виводиться з-під оподаткування до 100 млрд. грн. щороку, у результаті чого держбюджет недоодержує 20-25 млрд. грн. Механіка процесу, на відміну від цінно-паперових схем, не надто хитромудра і вже давно й добре відома. Полягає вона переважно в тому, що вироблена в Україні продукція продається зв’язаним структурам за заниженими цінами в країни з нижчим, ніж у нашій країні, податковим навантаженням. Причому реалізується в такий спосіб більше половини (54%) українського товарного експорту.

Подібні операції поширені і всередині країни, хоча і з певною специфікою. «Якщо за кордоном оптимізується вартість придбання та накопичується прибуток, то в Україні оптимізується оподаткування прибутку від кінцевого продажу та ПДВ. При цьому використання „одноразових“ компаній поєднується із суб’єктами спеціального податкового режиму (як платниками єдиного податку, так і, наприклад, суб’єктами сільськогосподарського виробництва)», - зазначає старший юрист Integrites Ярослав Абрамов.

За словами члена правління УСПП Олексія Рудакова, трансфертним ціноутворенням користуються насамперед підприємства металургії, хімічної, нафтохімічної галузей. У свою чергу, адвокат ЮФ «Горошинський і партнери» Дмитро Овсій констатує, що об’єктами для цінових маніпуляцій стають і нерухомість, неліквідні «сміттєві» акції, об’єкти інтелектуальної власності. «Причому такі об’єкти можуть використовуватися і як об’єкти купівлі-продажу, і як об’єкти ліцензійних угод при виплаті роялті їх власнику», - уточнює правознавець.

Такими операціями грішать «також компанії, які працюють із продуктами харчування, побутовою технікою, нерухомістю, у медичній галузі», доповнює керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. При цьому він, посилаючись на незалежні оцінки, називає цифри набагато більш вражаючі, ніж у податківців: збитки для держбюджету в результаті зловживань із трансфертним ціноутворенням становлять близько 15-20 % офіційного ВВП.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Василя Пасочника «Великий олігархотрус: show must go on?». !zn

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі