Нацбанк має намір брати участь у виготовленні готівки для інших країн

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
НБУ брав участь у тендерах на надання послуг із забезпечення певного етапу процесу виготовлення готівкових грошей. Але стати в них переможцем досить складно, оскільки конкуренція серед банкнотно-монетних дворів надзвичайно висока.

Національний банк України має намір брати участь у процесі виготовлення готівки для інших країн.

Про це заявила заступник глави Національного НБУ Віра Ричаківська 31 серпня під час прес-конференції, приуроченої до шістнадцятої річниці введення в обіг в Україні національної валюти - гривні. "У нас була практика, коли ми виготовляли банкнотний папір для Індії", - сказала Ричаківська.

За її словами, НБУ брав участь і в інших тендерах на надання послуг із забезпечення певного етапу процесу виготовлення готівкових грошей. Але стати в них переможцем досить складно, бо конкуренція серед банкнотно-монетних дворів надзвичайно висока.

У НБУ впевнені, що технічне забезпечення та інші складові, необхідні для виготовлення готівкових грошей, в Україні знаходяться на високому рівні. "Ми вже можемо собі дозволити брати участь у таких тендерах", - сказала Ричаківська.

При цьому вона підкреслила, що в Україні з початку поточного року, порівняно з відповідним періодом 2011 року, зафіксовано зниження обсягу готівки в обігу на 2,2%. Зниження відбулося у зв'язку зі стабілізацією економічної ситуації в країні.

У Нацбанку вказують на те, що в післякризових 2009-2010 роках зростання готівки в обігу становило понад 17%. Ця тенденція спостерігалася не тільки в Україні, але і в інших країнах, в тому числі і з розвиненою ринковою економікою. Причиною були негативні настрої в кризовий період, коли "готівка" була кращою, ніж гроші на рахунках в безготівковій формі.

У зв'язку зі скороченням готівки в обороті, за словами Ричаківської, НБУ на поточний рік знизив плани з виробництва банкнот гривні. !zn

Читайте також:

НБУ очікує прискорення інфляції вже у серпні

Банки відмовляють кандидатам у депутати у відкритті виборчих рахунків

В Україні перед виборами рекордно зріс попит на долари

На санаторій для чиновників Арбузова виділили ще 23 млн: забули добудувати джакузі і каміни

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі