Нацбанк планує обмежити суму розрахунку готівкою в Україні

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Запропоноване введення обмежень на розрахунки готівкою в Україні не принесе дискомфорту клієнтам торговельних мереж, заспокоюють у НБУ. Гранична сума готівкових розрахунків буде визначатися після аналізу економічної ситуації в країні.

Національний банк Україна (НБУ) допускає введення обмежень на розрахунки готівкою в Україні, але обіцяє, що таке нововведення не відіб'ється негативно на звичайних покупцях.

Про це заявила директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська в коментарі з приводу законопроекту №10656.

"Зараз обмежень немає, і цей законопроект також не вводить такого обмеження. Він лише говорить про те, що це можливо буде зробити", - цитується у відео-виступі, опублікованому на офіційному сайті регулятора в середу, 25 липня.

- Податкова міліція перевірить законність існування електронних грошей в Україні


Чиновник обіцяє, що гранична сума готівкових розрахунків буде визначатися після аналізу економічної ситуації.

"Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється досить високий рівень готівкових розрахунків для того, щоб пересічні громадяни, які здійснюють якісь покупки в торговельних мережах, не відчули дискомфорту. Введення обмежень стосується тільки великих покупок", - запевняє Синявська.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла в першому читанні ініційований Нацбанком законопроект щодо розвитку безготівкових розрахунків та регулювання платіжного ринку України (№ 10656).

Законопроект передбачає надання НБУ права встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців, а також права Державній податковій службі здійснювати контроль над дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари і послуги.

Попереднім резонансним кроком Нацбанку, який торкнувся широкого кола населення країни, було введення з вересня 2011 року "паспортизації" валютообмінних операцій: купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів. !zn

Читайте також:

Нацбанк ускладнить життя платіжним системам


НБУ має намір «посунути» іноземні платіжні системи з українського ринку

НБУ легалізує електронні гроші

НБУ змінює "правила гри" на ринку платіжних систем

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі