Нацбанк погрожує «валютникам» кримінальною відповідальністю

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацбанк розраховує, що 15%-й податок на продаж готівкової валюти все ж буде введений. Після чого продаж готівкової валюти поза офіційним сектором буде трактуватися як кримінальний злочин, а не адміністративне правопорушення.

Національний банк України (НБУ) очікує зростання стабільності на готівковому валютному ринку в разі прийняття законопроекту, який дозволить притягувати громадян до кримінальної відповідальності за спробу продати готівкові долари або євро на тіньовому ринку.

«Це (продаж готівкової валюти поза офіційним сектором) вже буде не адміністративне правопорушення, а ухилення від сплати податків. Якщо ми говоримо про особливо великі суми - то це вже буде кримінальна відповідальність», - заявив глава комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков.

Як повідомлялося, в парламенті України зареєстровано законопроект (№ 11433) про введення 15%-го пенсійного збору з продажу готівкової валюти фізособами. Експерти одностайно прогнозують, що набуття чинності цього законодавчого акту призведе до активізації роботи тіньового валютного ринку.

За словами Юрія Горшкова, реалізація запланованого дозволить зменшити волатильність курсу, оскільки виключить спекулятивний чинник у сфері готівкового валютного ринку.

«Ситуація з курсом долара нагнітається штучно. Є люди, які хочуть на цьому заробити надприбуток», - додав він.

Горшков також заявив, що саме спекулянти втягнули все населення країни у валютну піраміду. При цьому він поклав відповідальність за сприяння нагнітанню паніки на засоби масової інформації, які публікують песимістичні прогнози розвитку курсової динаміки.

Глава комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій НБУ також заявив, що Нацбанк має намір домагатися переведення всіх готівкових валютних операцій у каси банків.

Окрім того, чиновник закликав українців використовувати платіжні картки при розрахунках за кордоном, оскільки Нацбанк уже дуже активно вивчає можливість введення обмеження на суму готівкових розрахунків.

Щодо нерезидентів Горшков зазначив, що, як показав досвід проведення Євро-2012, практично всі туристи розраховувалися платіжними картами.

«Ми всі сподіваємося, що він (законопроект № 11433) буде прийнятий найближчим часом», - підсумував він. !zn

Читайте також:

Парламентська більшість відклала 15%-й податок на продаж валюти

НБУ розпорядився конвертувати 50% валютної виручки експортерів у гривню

НБУ зобов'язав продавати валютні надходження громадян з-за кордону на суму понад 150 тис. грн

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі