НБУ допоможе банкам боротися з неплатниками

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Нацбанк збирає дані про несумлінних позичальників, активно бере участь в аналізі судової практики з розгляду кредитних справ та її систематизації для того, щоб надати судам чіткі й однозначні рекомендації.

НБУ серйозно стурбований зловживаннями в судах, які ставлять під загрозу захист прав кредиторів в Україні. У зв'язку з цим необхідно регулярне узагальнення практики розгляду кредитних справ та надання судам чітких і однозначних рекомендацій.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов.

«Такі прецеденти вже є і Нацбанк збирає дані про несумлінних позичальників, активно бере участь в аналізі судової практики для її систематизації», - заявив глава НБУ.

- Найбільш злісні банківські боржники сидять у Верховній Раді

За інформацією глави НБУ, найближчим часом будуть прийняті законодавчі акти, що істотно зміцнюють кредиторів в їхніх правах. Так, на початку вересня ВР прийняла у першому читанні законопроект щодо питання виконання господарських зобов'язань, спрямований на додаткове регулювання питань щодо захисту прав кредиторів. Цей законопроект передбачає значне посилення прав і гарантій так званих забезпечених кредиторів в ході санації боржника.

Зокрема, передбачається зробити неможливим затягування суддівського провадження у справах про банкрутство, створення умов для повернення кредитодавцю коштів шляхом накладення арешту на майно позичальника одночасно з визнанням недійсним кредитного договору або договору забезпечення.

«Нас так само дуже турбує ситуація, що склалася в сфері виконавчого провадження. Вона бачиться вкрай незадовільною: за підсумками примусового продажу нерухомості, конфіскованої за рішенням суду, банки втрачають до 50% від вартості застави, в результаті чого банк залишається з непогашеним кредитом, а клієнт - з непогашеним боргом. Часті зміни законодавчої бази в цій сфері носять фрагментарний характер і суттєво не впливають на ситуацію», - заявив в інтерв'ю глава НБУ. !zn

Читайте також:

Українці заборгували банкам майже 190 мільярдів гривень

Позичальникам стане невигідно вимагати недійсності кредитного договору

Колектори хочуть легалізувати свій бізнес і навіть готові обмежити свої можливості

Арбузов: За неправосудні рішення суддів треба притягати до відповідальності

Іноземних інвесторів відлякує від України безкарність недобросовісних позичальників

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі