Найкращим критерієм реального покращення інвестклімату став би вихід підприємців з тіні, - експерт

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Детінізація економіки була б свідченням того, що внутрішній інвестор повірив в якість регулювання і державного управління і почав займатися тим, чого від нього чекають - активною діяльністю, створенням робочих місць тощо.

Оптимальним індикатором реального покращення інвестиційного клімату в Україні була б саме «детінізація» економіки.

Таку думку висловив голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації, партнер, керівник податково-юридичної практики Ernst&Young Володимир Котенко, під час круглого столу «Україна та рейтинги її інвестиційної привабливості: про що свідчать результати експертних та підприємницьких опитувань?», організованого «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркал тижня. Україна».

«Це було б свідченням того, що внутрішній інвестор, на якого ми всі сподіваємося, повірив в якість регулювання, в якість державного управління і почав займатися тим, чого від нього чекають - активною діяльністю, створенням робочих місць і т.д.», - зазначив фахівець.

Обсяг тіньової економіки України становить 350 млрд грн, половина цих коштів - зарплати в «конвертах»

У свою чергу президент групи компаній Research&Branding Group Євген Копатько, зазначив, що підприємці, які беруть участь в опитуваннях щодо оцінки інвестиційного клімату в Україні, достатньо легко йдуть на контакт.

«Єдине обмеження, яке у нас було з представниками великого бізнесу, - це фактор часу. Люди з нами легко йшли на контакт. Це дуже важливий показник», - підкреслив експерт.

Водночас Копатько звернув увагу на складність залучення до опитувань представників «тіньового» сектору економіки.

«Потрібні якісь критерії, які можна побічно відносити до «тіні» - щоб за непрямими ознаками визначити, чи відбулися зміни чи ні. Можливо, є сенс, щоб експерти підготували той перелік питань, які ми можемо формалізувати», - зауважив фахівець.

Нагадаємо, що відповідно до даних опитування керівників 253 американських, європейських і українських підприємств, проведеного Research&Branding, індекс інвестиційної активності в Україні в жовтні 2012 р. підвищився на 0,2 пункту - в порівнянні з квітнем-2012 - до 4,43 за 10-бальною шкалою.

Згідно ж з результатами підготовки другої хвилі Податкового Індексу Європейської бізнес-асоціації, цей індикатор у ІІ та ІІІ кварталах 2012 року був зафіксований на позначці 2.42 бали (з 5 можливих), що перевищує результат у 1.90 бали, отриманий в 2011 році.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі