НБУ легалізує електронні гроші

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Національний банк України (НБУ) розробив проект законодавчих змін щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків в Україні.

Відповідний текст документу оприлюднений на офіційному веб-сайті регулятора для громадського обговорення

Як зазначає НБУ, метою законопроекту є «підвищення фінансової незалежності та безпеки України, масове впровадження безготівкових розрахунків і розвиток національної платіжної інфраструктури, зменшення валютних витрат громадян і банків шляхом переходу на тарифікацію комісійних платежів у гривнях, реальне затвердження принципу конкуренції платіжних систем та підвищення якості послуг, що надаються банкам і громадянам України платіжними системами».

Нацбанк нагадує, що на сьогодні в законах немає визначення понять «електронні гроші», «платіжний пристрій», а також відсутні норми щодо регулювання випуску електронних грошей та їх використання.

Цим законопроектом Нацбанк сподівається стимулювати громадян переходити на розрахунки платіжними картками та менше користуватися готівкою. Законопроект повинен уніфікувати умови роботи всіх платіжних систем в Україні.

Зокрема, у законопроекті дається визначення поняття «електронного платіжного засобу», до якого причислюються банківська платіжна картка, мобільний платіжний інструмент, електронні гроші тощо.

Законопроект визначає, що «Електронні гроші – це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, ніж емітент особами і є грошовим зобов’язанням емітента.

Випуск електронних грошей – операція з уведення в обіг зобов’язань емітента в електронній формі, які приймаються як засіб платежу іншими, ніж емітент особами, шляхом їх надання держателям або агентам в обмін на готівку або безготівкові кошти. Випуск електронних грошей здійснюється виключно банками. Держателем електронних грошей може бути фізична особа або суб’єкт господарювання».

При цьому зазначається, що електронні гроші можуть бути виражені лише у гривневому еквіваленті. Крім того, у межах України видача готівки через банківські автомати здійснюється також виключно у гривнях.

За обмеження або відмову споживачу у «використанні ним електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов’язаний приймати їх до сплати», вводиться штраф «у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Крім того, законопроектом вносяться зміни до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», згідно з якими за відмову платникові в здійсненні розрахунку електронним платіжним засобом накладається штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів.

Реєстр платіжних систем в Україні, їх учасників, згідно з законопроектом, веде Національний банк України, він забезпечує належне регулювання випуску та використання електронних грошей.

Крім іншого, проект закону дасть змогу створити національний кліринговий центр, який забезпечуватиме проведення маршрутизації трансакцій, кліринг та надання інформації для проведення остаточних розрахунків за операціями, які здійснюються на території України за спеціальними платіжними засобами, емітованими банками України.

Зміни мають забезпечити формування та розміщення гарантійних депозитів членів/учасників платіжних систем за операціями, які здійснені в межах України із застосуванням платіжних карток, у національній валюті України на рахунках у Національному банку або в банках України.

Також пропонується забезпечити надання права комерційним агентам банків приймати платежі від населення (у тому числі із застосуванням платіжних пристроїв) для подальшого переказу третім особам.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі