НБУ змінює "правила гри" на ринку платіжних систем

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Нацбанк зібрався по-новому впорядкувати роботу платіжних систем в Україні, а також законодавчо врегулювати інфраструктуру випуску та використання електронних грошей.

Національний банк України (НБУ) розробив проект законодавчих змін щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків в Україні. Відповідний законопроект регулятора № 10656 зареєстровано у Верховній Раді від 20 червня і оприлюднено сьогодні на офіційному сайті парламенту.

Як зазначає НБУ, метою законопроекту є «підвищення фінансової незалежності та безпеки України, масове впровадження безготівкових розрахунків та розвиток національної платіжної інфраструктури, зменшення валютних витрат громадян і банків шляхом переходу на тарифікацію комісійних платежів у гривнях, реальне утвердження принципу конкуренції платіжних систем і підвищення якості послуг банкам і громадянам України платіжними системами».

Так, змінами Нацбанку надано право реєструвати та вести реєстр платіжних систем і систем розрахунків, їхніх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури. Законопроект також урегілює питання нагляду НБУ за платіжними системами і системами розрахунків.

Нацбанк також буде визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжної системи за операціями, здійсненими в межах України.

Законом НБУ запропоновано заборонити банкам / небанківським фінансовим установам / платіжним організаціям створених ними систем бути учасниками міжнародних платежніх систем (МПС), які обмежують їхнє право брати участь в інших МПС.

Також з'явиться можливість використовувати одну платіжну картку під кількома платіжними системами.

Платити за послуги платіжних систем дозволяється тільки в гривні. Законопроект також повинен забезпечити формування і розміщення гарантійних депозитів членів / учасників платіжних систем за операціями, здійсненими в межах України із застосуванням платіжних карток, у національній валюті України на рахунках у Нацбанку або банках Україні.

На законодавчому рівні визначено поняття платіжних систем, платіжних засобів та пристроїв, електорнних грошей і правил їхнього випуску та використання.

Зокрема, в законопроекті подано визначення поняття «електронний платіжний засіб», до якого зараховано банківську платіжну карту, мобільний платіжний інструмент, електронні гроші тощо.

Законопроект визначає, що електронні гроші - це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, ніж емітент, особами і є грошовим зобов'язанням емітента. Випускати електронні гроші можуть тільки банки. Зберігачем електронних грошей може бути фізична особа або підприємство.

При цьому наголошеноя, що електронні гроші можуть бути виражено лише в гривневому еквіваленті. Крім того, в межах України видача готівки через банківські автомати здійснюється також виключно в гривнях.

Державній податковій службі (ДПС) надано право здійснювати контроль за дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), порядком прийому готівки для подальшого її переказу банком і дотриманням встановлених законодавством обов'язкових вимог щодо забезпечення суб'єктами господарювання можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Згідно з даними НБУ, на українському ринку платіжних систем домінують саме міжнародні платіжні системи (МПС): зокрема, 93% ринку платіжних карт володіють Visa і MasterCard (учасниками Visa є 108 банків, MasterCard - 84). При цьому лише близько 0,8% операцій з картками, емітованими українськими банками, здійснюється за кордоном.

За 2011 рік обсяг операцій за всіма платіжними картками, а їх було 34,85 млн шт., зріс на 28% (до 576 млрд грн), кількість трансакцій збільшилася на 26,5% (до 875 млн).

Також МПС постійно вимагають від українських банків збільшувати суми гарантійних депозитів і розміщувати їх на рахунках у закордонних банках, підвищують розміри комісійних, які доводиться платити українським банкам і клієнтам, причому, в іноземній валюті. Внутрішньоукраїнські операції становлять 99,2% від усіх операцій, здійснюваних за допомогою карток МПС.

Раніше МПС і низка українських банків виступали проти створення в країні єдиного клірингового центру для забезпечення внутрішньоукраїнських розрахунків на ринку платіжних карт, оскільки визнали таку ідею недоцільною і дуже витратною. !zn

Читайте також:

Нацбанк ускладнить життя платіжним системам

Податкова міліція перевірить законність існування електронних грошей в Україні

НБУ має намір «посунути» іноземні платіжні системи з українського ринку

НБУ легалізує електронні гроші

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі